Mondriaan Fonds stimuleert museumaankopen

18-01-2019 Uit Redactie

Fragmenten uit Circus Henny van Marcel van Eeden

SCHIEDAM - Het Mondriaan Fonds verleent het Stedelijk Museum Schiedam een financiële bijdrage van € 75.000,-. 

Dat geld is met name bedoeld voor aankopen, deels in samenwerking met Schunck, Heerlen. Sinds vorig jaar stemmen de musea hun aankopen op elkaar af. De stedelijke musea van Heerlen en Schiedam hebben een vergelijkbare collectie en richten zich op kunst na 1945.

De culturele investering ondersteunt de nieuwe koers van het museum, zegt directeur Deirdre Carasso. "Het Mondriaan Fonds is enthousiast over het beleid en onze ambitie om zowel een regionaal, nationaal als internationaal museum te zijn."

Een deel van het aankoopbudget reserveert het museum voor een nieuw initiatief. Jaarlijks krijgt een bij voorkeur Nederlandse kunstenaar de vraag werk te maken dat een relatie heeft met Schiedam. Op die manier kan het museum Schiedammers meer bij ‘hun’ collectie betrekken en stelt het nationale bezoekers in staat kennis te maken met de stad Schiedam.

Eerder tekende de internationaal gezaghebbende kunstenaar Marcel van Eeden de serie Circus Henny met Schiedam in de hoofdrol. Kunstenaar Erik Mattijssen laat zich nu inspireren door de Hoogstraat, de winkelstraat waar het museum is gevestigd. Zijn werk is vanaf 29 juni te zien en is net als dat van Van Eeden een opdracht van de NOG Collectie die het museum sinds 2013 beheert.

De afgelopen twee jaar kocht het Stedelijk Museum Schiedam onder meer een installatie van Zoro Feigl, een groot drieluik van Tjebbe Beekman en een sculptuur van Anne Wenzel. Een deel van de nieuwe aanwinsten is te zien in de tentoonstelling 'Van CoBrA tot boorolie' die van 16 maart tot en met 16 juni te zien zal zijn. Ze hangen naast topwerk uit de collectie van CoBrA-kunstenaars Karel Appel, Corneille en Constant en abstracte kunst van onder andere Daan van Golden, Jan Schoonhoven en herman de vries.


Gerelateerd