Modest Fashion - een internationaal fenomeen in kunst en mode

31-07-2019 Uit Advertentie


SCHIEDAM - Het is iets nieuws én een miljardenindustrie, waar je mogelijk nog nooit van hebt gehoord: modest fashion. Als eerste museum in Nederland laat het Stedelijk Museum Schiedam dit internationale modefenomeen zien met werk van ontwerpers van nu, gecombineerd met hedendaagse kunst. Van 21 september tot en met 9 februari 2020.

De creaties van deze voorhoede zijn fashionable en bedekt. Vrouwen die niet mee willen doen aan de ‘esthetiek van het bloot’, dragen het, gelovig of niet. Werd de minirok ooit gezien als feministisch statement, nu willen vrouwen vooral vrij zijn en zelf bepalen hoe ze zich aan de wereld tonen: kies lekker zelf! De tentoonstelling markeert het honderdjarig jubileum van het vrouwenkiesrecht in Nederland en viert dat honderd jaar geleden de eerste vrouw in de gemeenteraad van Schiedam kwam.

Van zwart-wit tot kleur

De tentoonstelling Modest Fashion combineert fun en en fashion, sluit aan bij de tijdgeest en is tegelijkertijd een lust voor het oog. Ontwerper Said Mahrouf die voor de tentoonstelling de outfits selecteerde, maakte speciaal voor de Schiedamse presentatie drie modestukken. Hij selecteerde zo’n veertig modelooks met foto’s en video’s van zowel grote modemerken als onafhankelijke labels. De stijlen verschillen enorm. Het loopt van het modemerk Bouguessa met een ontwerp in wit en zwart dat naar minimalistische kunst knipoogt, tot Chanel die juist weer kleur toevoegt. Die ontwerpers lieten zich inspireren door geometrische Marokkaanse patronen. En hoe was het vroeger? De zestiende en zeventiende-eeuwse Hollandse huik, een vrouwenmantel van top tot teen, heeft een Arabisch-Andalusische oorsprong: de haik.

Keuzes

Gastcuratoren Rajae El Mouhandiz en Alexandra van Dongen combineerden voor Modest Fashion mode-items met kunstwerken. El Mouhandiz is een Nederlands-Marokkaanse kunstenaar en artistieke duizendpoot uit Rotterdam, die in het voorjaar van 2019 door Nederland toerde met haar theatervoorstelling Thuis, Ontheemd #2. Kunsthistoricus Alexandra van Dongen is conservator vormgeving bij Museum Boijmans Van Beuningen en maakte als gastcurator tentoonstellingen bij andere musea, waaronder Powermask met modeontwerper Walter Van Beirendonck. "We zitten in het tijdperk van de keuze", vertelt El Mouhandiz. "Een vrouw is niet langer alleen muze, maar ook maker." Ze haalt het onderzoek aan van Mama Cash, eerder dit jaar. Slechts dertien procent van de kunst in Nederlandse musea is gemaakt door vrouwen.

Humor, sensualiteit, minimalisme

De mode-items op de tentoonstelling zijn gekozen door Said Mahrouf. Na zijn geboorte in Marokko groeide de modeontwerper op in Nederland, waarna hij in Amsterdam en New York studeerde. Sinds 2011 werkt hij vanuit Casablanca. Zijn werk oogt minimalistisch en sensueel. Sommige ontwerpers die hij voor de tentoonstelling selecteerde, werken met humor, anderen zoeken de grenzen op van de sensualiteit. Soms zijn er esthetische overeenkomsten.

Modest Fashion werd als begrip gemunt door Mary Kate en Ashley Olsen, twee Amerikaanse tweelingzussen. Nadat ze als kindsterren in de televisieserie Full House wereldberoemd werden, zetten ze The Row op, hun eigen modemerk met verhullende kleding. Modest fashion dringt ook door in Hollywood, signaleerde Vogue onlangs. Zo draagt superster Taylor Swift regelmatig modest fashion. "Sommige mensen denken dat vrouwen gedwongen worden zich modest te kleden, maar het is fun en je hoeft niet langer te denken dat je een seksobject bent van de man", zegt een Amerikaanse ontwerpster in het modeblad.

Programmering

Het randprogramma bij de tentoonstelling richt zich op het verbinden van mensen met een verschillende culturele en religieuze achtergrond. Dat sluit aan bij het programma Mijn Schiedam, waarbij het museum samenwerkt met Schiedammers.

Het Stedelijk Museum Schiedam is voor deze nieuwe manier van werken als enige niet-Engelstalige organisatie en één van vijf musea geselecteerd voor de ‘first wave’ van het internationale project Offbyforall.


Gerelateerd