Met weemoed terugdenken aan Gondelvaart

24-01-2023 Uit Redactie


SCHIEDAM - De Gondelvaart tijdens de Brandersfeesten is een van die dingen uit het collectieve Schiedamse geheugen die bij velen nog altijd een glimlach op het gezicht tovert. De Historische Vereniging Schiedam schenkt met een expositie en een lezing aandacht aan de Gondelvaart.

De Gondelvaart was voor velen, tot enkele jaren geleden, het hoogtepunt van de Brandersfeesten. Particulieren, bedrijven en verenigingen tuigden schepen schitterend op. Op zaterdagavond, na het invallen van de duisternis, voeren zij in konvooi de Schie en de Lange Haven af. Duizenden toeschouwers hebben in de loop der jaren het spektakel vanaf de kant gevolgd. De Gondelvaart kon niet meer doorgaan toen bleek dat de kades langs de Lange Haven moesten worden hersteld. In 2018 was er nog eenmalig een nieuwe editie. Maar klaarblijkelijk vergt het optuigen van een schip sindsdien toch te veel van de vrijwilligers die er voor staan.

Aanstaande zaterdag worden in het Nationaal Jenevermuseum herinneringen opgehaald aan de Gondelvaart. Mari Dingenouts, de eerste voorzitter van de organisatie van de Gondelvaart, geeft de aftrap. Hij verzorgt een lezing over het ontstaan van de Gondelvaart. De lezing begint om kwart voor twaalf.

Rond half een is de gang dan naar het ontmoetingscentrum van de Historische Vereniging Schiedam aan de Hoogstraat voor de opening van een tentoonstelling.

PS. Wegens technische problemen ontbrak in eerste instantie een foto bij dit verhaal.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date