Melis Stoke keurt ruïne voor prinselijke bruiloft

04-09-2018 Uit Redactie

SCHIEDAM - De middeleeuwse klerk en geschiedschrijver Melis Stoke heeft vanmiddag de ruïne van het Huis te Riviere aan de Broersvest geïnspecteerd. Dit ondanks het feit dat hij in de dertiende eeuw leefde en volgens bronnen in 1305 op zeventigjarige leeftijd overleed.

Stoke voerde zijn keuring uit omdat de ruïne aan het eind van de week tweemaal het toneel is van een prinselijke bruiloft. Zaterdag om een uur en om drie uur zijn de kinderen van Schiedam uitgenodigd om te komen dansen op het huwelijk van graaf Floris van Henegouwen en Isabelleade Villehouardain, prinses van Achaia in Griekenland.

Floris was de jongste zoon van vrouwe Aleida. Voor hij voorgoed uit Schiedam vertrok, gaf hij aan de burgers van de stad toestemming om zijn wapen – met de leeuw van Henegouwen – voor altijd te gebruiken. Dat doet Schiedam dan ook nog steeds.

Het is belangrijk dat de ruïne helemaal in orde is, aldus Stoke, anders struikelen de kinderen en dan wordt hun kleding vuil. Voor de bruiloft krijgen de jongens een riddertenu met zwaard en de meisjes het gewaad van een middeleeuwse jonkvrouw. Dansmeesteresse Maaike Gilden zal hen echte middeleeuwse bruiloftsdansjes leren.

Van te voren vertelt Melis Stoke de kinderen het nodige over het bruidspaar, graaf Floris en prinses Isabella. "Graaf Floris, wat een kerel, wat een held, een voorbeeld voor alle kinderen", zegt Melis Stoke. "Hij werd verschrikkelijk verliefd op prinses Isabella en dankzij zijn zwaard konden haar vijanden het vorstendom Achaia niet veroveren. En Isabella, wat een prachtmeid!"

Melis Stoke kan het weten. Hij leefde tenslotte in de tijd van het bruidspaar. Bovendien is hij tot op de huidige dag bekend om zijn Rijmkroniek van Holland. Op de vraag of het waar is wat historici tegenwoordig beweren dat het grootste deel van dit boek door een ander geschreven is, antwoordde Stoke kort 'nepnieuws'.

Toen Stoke weer vertrok meenden sommigen in zijn gestalte iets te herkennen van Han van der Horst, de voorzitter van het Schiedamse comité Open Monumentendagen. Deze draagt echter een zware bril.

Deelname aan de prinselijke bruiloft in de ruïne van het Huis te Riviere is gratis. Ouders zijn welkom. Inschrijving is niet nodig maar wees wel op tijd. Meestal blijft de rüine stevig op slot. Nu mag ieder voor deze bijzondere gelegenheid naar binnen.Gerelateerd