Mag er wat meer jenever in S´dam?

21-01-2018 Uit Han van der Horst

Beeld van de internetpagina www.sdam.nl


COLUMN - Omdat de verveling mij naar de keel greep, wierp ik een blik op de website S´dam website S'dam en stelde vast hoe onze vaderstad daarop schitterend en eigentijds werd gepresenteerd: een eenentwintigste eeuwse gemeente die toch trots is op zijn verleden. Wij maken dat zichtbaar om te laten zien hoezeer we tegelijkertijd bij de toekomst horen. Prachtig. Geweldig. Big time.

Toch viel mij iets op. Het woord jenever was op alle pagina´s van de site schaars vertegenwoordigd, ja zelfs zo goed als afwezig. Het ging wel over gin en gintours.

Daar is niets tegen, integendeel. Schiedam heeft laten zien dat het niet (meer) achterlijk is door onmiddellijk en professioneel in te spelen op de lust naar dit Engelse distillaat, zoals die leeft bij hipsters en zij die dat willen worden. Je kunt ze herkennen in het café als ze aan die grote glazen bokalen zitten met daarin een speciale tonic en een even speciale Schiedamse gin, waarvoor zij grif twaalf euro neertellen. Alle Schiedamse distillateurs, groot en klein, zijn op slimme wijze ingestapt. Op tijd.

Vandaar dat gintours op de site van S´dam een prominente plaats innemen, maar het lijkt wel of ze de verwijzingen naar ons oorspronkelijke product, jenever, geheel hebben verdrongen. Dat is jammer want daarop berust toch Schiedams roem.

Gin is groot, maar we kunnen op het moment nog niet vaststellen of we te maken hebben met een voorbijgaande mode. Het kan zijn dat de cocktails, gebaseerd op gin, net zo´n vaste plaats veroveren als whisky's of cognac. Voor hetzelfde geld is de gin ineens passé en richt modieus Nederland zich op een ander drankje.

Daarom hoort jenever terug te komen op S´dam. Niet in plaats van, maar naast de gin. S´dam biedt gintours aan en jeneverproeverijen op die manier.

Vandaar mijn vraag: mag er wat meer jenever in S´dam?Gerelateerd