‘Obsessie’ toont kunstwerken die aan niets anders doen denken…

12-08-2020 Uit Kor Kegel

Tessa van Blokland stelde de tentoonstelling samen; foto’s: Kirsten van Niekerk


SCHIEDAM – Er zijn mensen die hun huis tijdens hun vakantie aan vrienden of familie in gebruik geven, maar bij winkels zie je dat niet zo gauw. Margi Geerlinks besloot echter om haar galerie aan de Hoogstraat 158 voor de duur van de maand augustus open te houden voor ondernemer Tessa van Blokland (29), die geheel de vrije hand kreeg om als gastcurator een mooie tentoonstelling te houden van kunstenaars naar keuze. Als Margi begin september terug is van vakantie, zal ze er lovende kritieken over vernemen.

Tessa van Blokland koos als thema ‘obsessie’ omdat ze dat wel bij deze tijd vindt passen. Het Coronavirus obsedeert veel mensen, ze kunnen er de hele dag mee bezig zijn. Zij selecteerde zes jonge kunstenaars van wie het werk iets obsessiefs heeft of een obsessie laat zien. Galerie 158 toont hun werk tot en met zondag 30 augustus.

Als eerste kunstenaar koos ze Mikel Folgerts. Deze Leidse kunstenaar is gefascineerd door geometrische vormen en lijnen die te zien zijn in de ons omringende bebouwing. “Ik moest meteen aan hem denken”, zegt Tessa van Blokland. “Hij fotografeert vormen en lijnen en gebruikt ze als nieuwe abstracte en minimalistische composities.”

Zelf zegt Mikel Folgerts hierover: “Elk moment buiten is een kans om iets nieuws te ontdekken en daar een foto van te maken. Het genot om iets te ontdekken in de eenvoud en simpelheid van een lijn, hoek of cirkel is voor mij ware schoonheid. Mijn telefoon is het instrument om deze zoektocht vast te leggen en om vervolgens het resultaat te bewerken.”

Van Bloklands volgende keus viel op Ko de Kok (tekenaar, performer en tatoeëerder) en Florian Borstlap (beeldend kunstenaar en oprichter Performance Bar). Het is een absurdistisch duo. Afgelopen zomer maakten ze de serie ambachtelijk getekende frietjes, ze drukken hun liefde voor frituur uit in ingelijste tekeningen waar ze klodders verf als mayonaise tegenaan kwakken. Ko de Kok en Florian Borstlap lieten hun ‘eetbare’ kunst ook zien in de Rotterdamse kunstsupermarkt Roodkapje (Delftseplein 39) waar de schappen gevuld zijn met kunst, zoals afbakpizza’s van keramiek.

Speciaal voor de expositie ‘Obsessie’ maakte de Rotterdamse illustrator Levi Jacobs een drieluik van katten in neonkleuren. Sinds hij een kat heeft, obsedeert hem dat. Levi Jacobs heeft een opvallende stijl door kleurgebruik, textuur en interpretatie. Hij publiceert onder meer in The New York Times en in De Morgen, maar ontwerpt ook advertenties. Van Blokland is superenthousiast dat hij ondanks zijn drukke bestaan de serie ‘Neon Cats’ speciaal voor ‘haar’ tentoonstelling maakte.

Haar. Haren en ragfijne lijnen, ze kenmerken de twee grote tekeningen die Judith Aardse maakte en die door hun omvang fraai contrasteren met de patatjes van de haute frituurtekenaars. Judith Aardse werkt vanuit haar huis in Delft en geeft daarnaast tekenles op een middelbare school in Maassluis. Haar werk gaat over golven en het meditatief ervaren van herhalingen van vorm, waar alles met elkaar verbonden is. Uit het eindeloos herhalen van haren tekenen is een ‘overvloed’ aan golven ontstaan en daar zit wel een tikkeltje obsessie in, geeft ze toe.

De Rotterdamse grafisch ontwerper Fenna Schaap heeft een serie zeefdrukken gemaakt, ‘Memento’, waarin ze de transparante sheets die gebruikt worden voor het belichten tijdens het zeefdrukken verknipt en steeds anders aan elkaar plakt, waardoor nieuwe composities ontstaan terwijl de transparante film voor de belichting van het zeefdrukraam steeds verder slijt. Zo kun je heel obsessief bezig zijn.

Maar dan hebben we de hele expositie nog niet gehad, want Tessa van Blokland heeft ook een paar oude radio’s neergezet, waarvan er een is omgevormd tot plantenbak. Met haar vader begon Tessa vorig jaar een bedrijfje, FÜNKT radios, en ze laat drie mooie exemplaren zien. Plus een aantal design schoenen van MNDS shoes, want als er een ding is waar steeds meer mensen een obsessie voor krijgen – Tessa zelf ook – dan zijn het wel hippe gedesignde schoenen.

De tentoonstelling ‘Obsessie’ in Galerie 158 is van donderdag tot en met zaterdag geopend tussen één en vijf uur.Gerelateerd