Categorieën

Service

‘Als fluit van werf ging, zetten moeders aardappels op’

‘Als fluit van werf ging, zetten moeders aardappels op’
Uit

‘Als fluit van werf ging, zetten moeders aardappels op’

  • Advertorial
  • 23-04-2021
  • Uit
‘Als fluit van werf ging, zetten moeders aardappels op’

Koninginnedag op de Groenelaan, Schiedam (de Gorzen), 1913. Beeldbank Gemeentearchief Schiedam (ook de foto op de homepage van Lekstraat en Heilig Hartkerk komt van het archief)


SCHIEDAM - Hoe was het om op te groeien in de Gorzen in Schiedam? Wat maakte de volkswijk zo bijzonder? Draaide alles om het werk op de scheepswerven? Het Stedelijk Museum Schiedam nodigt iedereen uit erover mee te praten tijdens een digitale Verhalentafel op donderdagavond 6 mei. "Als de fluit van de werf ging, zetten alle moeders de aardappels op, heb ik mij laten vertellen", zegt conservator Stadsgeschiedenis Merel van der Vaart. "Wie heeft daar herinneringen aan?"

De bijeenkomst ligt in het verlengde van het Kijkdepot Schiedam waar museummedewerkers onderzoek doen naar de geschiedeniscollectie van de stad. De derde Verhalentafel begint om acht uur 's avonds en is gratis. Na aanmelding krijgen de deelnemers een link om via Zoom aan te schuiven. Iedereen is welkom en kan meepraten, herinneringen delen of lekker meeluisteren naar de verhalen van anderen.

Buren én collega’s

De Gorzen werd aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd, vooral voor arbeiders van de Schiedamse scheepswerven Wilton Fijenoord, de Nieuwe Waterweg en Gusto. Maakt dat de wijk bijzonder? Doordat bewoners niet alleen buren maar ook collega’s waren? Van der Vaart: "Of komt het doordat het eigenlijk een eilandje is en dus losligt van de rest van Schiedam?" Ze somt nog een mogelijke verklaring op. "Misschien heeft het ermee te maken dat het lange tijd buitendijks lag en het water een groter gevaar vormde dan elders in de stad."

Dit wil je weten

Verhalentafel over de Gorzen, donderdag 6 mei, 20.00 – 21.30 uur, gratis via Zoom. Meld je aan via E: [email protected] onder vermelding van Gorzen. Voorafgaand aan de bijeenkomst krijg je via de mail een link om mee te doen. Vragen en suggesties over het onderwerp kun je ook vooraf mailen.

Met dank aan

Gemeente Schiedam, Mondriaan Fonds, Fonds Schiedam Vlaardingen, S’DAM

Stedelijk Museum Schiedam

Hoogstraat 112, Schiedam

Meer over Stedelijk Museum Schiedam →