Categorieën

Service

Look Boden: 'Facebook zet kunstenaar bij het vuil'

Look Boden: 'Facebook zet kunstenaar bij het vuil'
Uit

Look Boden: 'Facebook zet kunstenaar bij het vuil'

  • Redactie
  • 15-09-2016
  • Uit
Look Boden: 'Facebook zet kunstenaar bij het vuil'
VLAARDINGEN - Het werk van van de Vlaardingse fotograaf/dichter Look J. Boden staat ter discussie. Zijn werk 'We Are Trash', dat in de race is voor een kunstprijs, wordt door Facebook gezien als 'ongepast'. Reden: naakt. "Daarmee wordt zowel de foto, als de boodschap naar de vuilnisbak verwezen," zegt hij vanaf het 'strafbankje van zeven dagen'.

Schiedam24 nam bij herhaling gedichten van Boden op, ter ondersteuning en relativering van het dagelijkse nieuws.

Vorige week opende de Noorse krant Aftenposten met een open brief van hoofdredacteur Espen Egil Hansen aan Mark Zuckerberg. Aanleiding was het verwijderen van een doorgeplaatste foto van het Facebook-account van de krant, omdat er naakt in voorkwam. Eerder plaatste schrijver Tom Egeland een artikel over belangwekkende oorlogsfotografie. Tussen de gebruikte foto's zat ook het beroemde beeld van een aantal kinderen dat vlucht voor een napalmaanval in Vietnam. Eén van de kinderen is naakt - en dat mag niet van Facebook. Egeland werd zelfs tijdelijk geblokkeerd.

Deze week werd ook de Nederlandse fotograaf Look J. Boden (1974) getroffen door een dergelijke beslissing. Boden werd begin september genomineerd voor de Van Lanschot Kunstprijs 2016 met zijn foto We Are Trash, waarop zijn volgers kunnen stemmen. Op de foto staat een vrouw afgebeeld, die naakt op een vuilnisbak in de openbare ruimte van Rotterdam ligt. Hiermee wil hij symboliseren dat als mensen niet meer nuttig zijn voor 'het politiek of economisch systeem' ze als vuil aan de kant worden gezet. Een artistiek statement, dat Facebook wederom lijkt te beschouwen als 'ongepast'.

Boden maakt zich in zijn conceptuele fotografie vaker druk over zaken als vrijheid. In 2013 publiceerde hij Public Privacy, dat hem al een Facebook-blokkade opleverde. In 2015 maakte hij in het kader van de Geuzenpenning twee beelden met de titel 'Freedom of Speech', die door veel van zijn kijkers als confronterend werden ervaren. "Ik zou met Marina Abramović willen zeggen: kunst moet schuren",verklaart Boden. "Ik wil met mijn fotografie een verhaal vertellen, mensen na laten denken over de wereld om hen heen en de rol die ze daarin spelen. Dat is niet altijd gemakkelijk. Ik schuur niet om het schuren, maar om mensen wakker te schudden. En ja, daar gebruik ik regelmatig naaktmodellen voor."

"Facebook vond het dusdanig'ongepast dat ze me vorige week een blokkade van drie dagen hadden gegeven. Nu komt daar nog een strafbankje van zeven dagen bij, omdat ze mijn identiteit wilden verifiëren. Wie daar achter de anonieme knoppen bepaalt er eigenlijk wat ongepast is? In de beleidsregels van Facebook staat dat ze hun best doen om wereldwijd een uniform beleid toe te passen. Dat gáát domweg niet. Mensen zijn onderling al uniek. Laat staan dat je duizenden groepen over één kam kunt scheren."

"De belangrijkste vraag die zich volgens mij opdringt is: hoe vrij zijn we eigenlijk? Zijn we met onze vrijheid, die vastgelegd en gepositiveerd is in wetten, regels, normen en waarden, inmiddels niet geketend aan een systeem? Een systeem dat oncontroleerbaar is en anoniem? Ik droom van een samenleving waarin we in vrijheid en met respect met elkaar om kunnen gaan. Waarin we de nuance zoeken, samen kijken waar we elkaar kunnen vinden. Niet in een wij-zij denken. Niet in een maatschappij waar een 'like' goed is en waar een fout, hoe gering ook, wordt gesanctioneerd en gehandhaafd. Nu voelt het alsof ik, samen met mijn werk, bij het vuil wordt gezet, dat ik trash ben. In het Latijn noemen ze dat: Nomen est omen, de naam bepaalt het lot. Ik hoor liever van het publiek wat het ervan vindt. Van echte mensen."