Liedewij en Aleida tijdelijk onder dak

31-08-2016 Uit Redactie

Gisteren werd het botenhuis opgebouwd

SCHIEDAM – De Liedewij en de Aleida liggen de komende weken, als ze geen groepen toeristen of nieuwsgierige Schiedammers de mooiste plekjes van de stad laten zien, in een royaal 'botenhuis' in de Schie.

Deze week is de bouwerscombinatie Dura Vermeer/Hillebrand begonnen met de renovatie van de Ooievaarsbrug. Daardoor is die brug onbegaanbaar, over het water. De fluisterboten Aleida en Liedewij kunnen dus niet hun gebruikelijke route door de stad vanaf de Noordvest varen. Tijdelijk is het opstappunt daarom verplaatst naar de Oude Sluis, waar de mensen die inschepen op de fluisterboten nu op een van de meest historische plekjes van de stad hun vaartocht beginnen, en eindigen. Gisteren werd het botenhuis in allerijl 'uit de grond gestampt'. Normalitere schuilen de boten 's nachts onder de Spoelingbrug, tussen Spinhuispad en Parkweg.

Dit blijft zo tot zondag 18 september. De dag erop kan de fluisterboot wel weer doorvaren naar de Noordvest. Dan is namelijk de huidige brug gedemonteerd en afgevoerd en een tijdelijke hulpbrug tussen Ooievaarsteeg en Vijgensteeg ingelegd.

Het ontmantelen van de Ooievaarsbrug gebeurt vanaf aanstaande maandag, zes uur 's ochtends. Op dat vroege tijdstip wordt de brug afgesloten voor verkeer. Autoverkeer wordt omgeleid, voor voetgangers en fietsers ligt er al een pontonbrug over de Schie, ter hoogte van het Raam.

Door het plaatsen van het tijdelijk onderdak voor de boten en de voetgangersbrug, is doorvaart voor commerciële of pleziervaart over de Schie ook niet mogelijk. Dit geldt tot en met 17 september. Vanaf de zondag erop is slechts scheepvaartverkeer mogelijk met een maximale doorvaarthoogte van 1,45 meter.

Omwonenden moeten rekening houden met werkzaamheden tussen zeven en zeven. In de regel wordt tot vijf uur 's middags gewerkt, maar in deze komende weken kunnen de werktijden mogelijk met twee uur worden verlengd. Ook kan er voor gekozen worden om op zaterdag door te werken.

De bouwers laten de buren weten hen de komende tijd met enige regelmaat te informeren over de voortgang van de werkzaamheden. De verwachting is dat in november weer een echte brug wordt geplaatst en dat de werkzaamheden, inclusief de herinrichting van de straten, begin februari volgend jaar zijn afgerond.

Bekijk de foto'sGerelateerd