Lied en dagboek oogst van Iktoon

21-05-2019 Uit Redactie

Foto: Iktoon/Look Boden


SCHIEDAM - Een gezamenlijk kunstwerk en een lied. Dat moet in ieder geval de oogst worden van de maand juni, de Iktoon-maand.

Het wordt een maand waarin de Schiedamse amateurkunsten(aars) in het zonnetje worden gezet. Mooi Werk organiseert de activiteiten. Ontmoetingen vormen een rode draad in het programma; tussen deelnemers en kunstenaars en met de kunstwerken. Ontmoetingen van allerlei Schiedammers die leiden tot verhalen en gesprekken.

Op 1 juni gaat Iktoon Schiedam 2019 van start. Zo'n vierhonderd kunstenaars doen mee. Er zijn verschillende workshops en dus het lied en het kunstwerk. Dat laatste komt tot stand door zogenaamde 'Cultuurvangers'. "Zij vangen verhalen van Schiedammers en verwerken die tot kunstwerken die samen in het Dagboek van Schiedam komen." Dit kunstwerk valt in juni te zien in het Stedelijk Museum Schiedam, waar het werk langzaam groeit.

Het lied dat tijdens Iktoon ontstaat wordt gemaakt door Schiedamse koren en muziekverenigingen. Het is de gelegenheid voor ieder om talenten te ontdekken. Op 29 juni wordt Iktoon afgesloten met een eindmanifestatie in de Bibliotheek Schiedam. Met daarin de eindpresentatie van het Dagboek van Schiedam en het Iktoon-lied, uitgevoerd door koren en orkesten. Ook wordt er dan gedanst en valt er beeldende kunst te bekijken.

Iktoon is een landelijke manifestatie , met als doel amateurkunstenaar in de maand juni in de schijnwerpers te zetten. Van zang, muziek, fotografie en beeldend werk tot spoken word, theater en dans. 

Het overzicht van de programmaonderdelen en deelnemende partijen zal terug te vinden zijn in de Iktoonkrant, die verspreid wordt bij de instellingen en centrale plekken in Schiedam.