Lezing over Schiedamse stoomschepen en de vogels bij Corneille

08-01-2019 Uit Advertentie

Het Schiedamse stoomschip De Hercules

SCHIEDAM - Twee onderwerpen tijdens één lezing, dat is het idee achter de reeks Corneille meets Schiedam bij het Stedelijk Museum Schiedam. Tijdens de derde editie op zaterdag 19 januari vertelt Hans van der Sluijs over de stoomschepen van de stichting Calorische Werktuigen. Hanneke de Man, redacteur van de catalogus bij de tentoonstelling 'Corneille, zijn wereld' zet de spotlights op vogels, één van de inspiratiebronnen van Corneille. De gratis lezing is van drie tot kwart over vier. Zijn er overeenkomsten tussen beide onderwerpen? Samen met het publiek ontdekken de sprekers wat mogelijk overeenkomt.

Sprekers

Hans van der Sluijs gaat in op het unieke varende erfgoed van de stichting Calorische Werktuigen die in de Voorhaven in Schiedam door een groep enthousiaste vrijwilligers in leven wordt gehouden. Regelmatig brengen de mannen en vrouwen sleepboot De Hercules en de Heibok 4 op stoom. Ze varen tijdens speciale gelegenheden binnen of buiten de Schiedamse stadsgrenzen. Schiedammers zullen het typische geluid van de stoomfluit herkennen.

Vogels

Hanneke de Man heeft zich als redacteur van de publicatie bij de tentoonstelling 'Corneille, zijn wereld' flink verdiept in het leven en werk van CoBrA-kunstenaar Corneille. Voor deze lezing zet ze de spotlight op vogels. Een onderwerp dat veelvuldig voorkomt in het werk van Corneille en waar ook De Man een speciale voorliefde voor heeft.

Gratis

De expositie 'Corneille, zijn wereld' is op de dag van de lezing tussen elf en vijf uur te bezoeken. Om drie uur staat er een kop koffie of thee klaar in de kapel van het museum waarna de lezing begint. De lezing is gratis, voor het bezoeken van de exposities vind je entreeprijzen op www.stedelijkmuseumschiedam.nl. De tentoonstelling 'Corneille, zijn wereld' is nog te zien tot en met 3 februari.


Gerelateerd