Leeuwen gratis naar Blijdorp

04-08-2015 Uit Redactie

Foto: Diergaarde Blijdorp/ Rob Doolaard

SCHIEDAM - Alle Schiedammers die De Leeuw, Van Leeuwen of Gouweleeuw heten, mogen maandag aanstaande gratis naar binnen in Diergaarde Blijdorp.

Op 10 augustus is het Wereldleeuwendag. Wereldwijd staat de koning der dieren dan in de aandacht. Dat komt mooi uit, want Blijdorp geeft dit jaar al extra aandacht aan de leeuwen. Ze huizen ook in een gloednieuw binnen- en buitenverblijf.

Maar zo goed hebben niet alle leeuwen het: wereldwijd wordt hun bestaan bedreigd. Er leven nog maar driehonderd tot vierhonderd Aziatische leeuwen in het wild, in het Gir Forest in India. De beroemde Afrikaanse leeuw heeft het, tegen de verwachting van velen in, ook zwaar. Zijn leefgebied staat onder druk en het aantal in het wild levende leeuwen kelderde in de afgelopen decennia met bijna negentig procent.

Diergaarde Blijdorp roept op om de leeuw te helpen en steunt het Ruaha Carnivore Project in Tanzania. In het grootste wildpark van Tanzania (en het een- na grootste in de wereld) delen grote roofdieren en mensen hun leefgebied. De roofdieren, voornamelijk leeuwen, vallen regelmatig vee aan en halen zich hiermee de woede van de boeren op de hals. Het projectteam werkt samen met bewoners aan manieren om mens en dier naast elkaar te kunnen laten bestaan.

Blijdorp organiseert op Wereldleeuwendag extra activiteiten en bezoekers kunnen de zeldzame Aziatische leeuw in het echt ontmoeten in het nieuwe leeuwenverblijf. Dit ‘reservaat’ is, samen met het naastgelegen restaurant Poort van Azië, op 26 juni geopend door Paul de Leeuw.

Schiedamse Van der Leeuwen en Leeuwenharten hoeven slechts een identiteitsbewijs mee te nemen voor gratis toegang.

 Gerelateerd