Categorieën

Service

Leef mooi 2getheras1

Leef mooi 2getheras1
Winkelen

Leef mooi 2getheras1

  • Han van der Horst
  • 03-06-2018
  • Winkelen
Leef mooi 2getheras1

Scènes uit Koning Lier; foto's: Stedelijk Museum Schiedam

COLUMN - Ze stonden allemaal nog overeind op zaterdagmiddag. Je kon de energie waarmee zij zich hadden opgeladen, bijna horen knetteren. En dat terwijl ze toch een loodzware week achter de rug hadden, de spelers van het Schiedamse drama 'Koning Lier'. Het was ze niet makkelijk gemaakt, maar geen zee ging ze te hoog. Alles voor de kunst.

Ik was zelf medeverantwoordelijk voor de inspanning die de toneelspelers in de kapel van het stedelijk museum steeds weer moesten leveren. Dat komt zo. Ik had voor de Schiedamse theatergroep Knap en hun regisseur Bernard Boode een van William Shakespeare´s beroemdste drama´s, King Lear, aangepast aan de Schiedamse omstandigheden. Dat stuk gaat over een vermoeide koning die zijn rijk wil verdelen onder zijn drie dochters. Eentje echter onterft hij door een misverstand en dat is toevallig de enige die het goed met hem voorheeft. Daarna loopt de situatie steeds verder uit de hand en aan het eind ligt het toneel vol doden. Het lijkt de Beukenhof wel. Ik had van de koning Frans van Lier gemaakt, scheepswerfmagnaat met een groot bedrijf aan de Wilhelminahaven. Zelf woont hij op de Stadhouderslaan, zijn dochters op de Nassau Dillenburgstraat en de B.K. Laan. En het is 1936, een paar jaar voor de oorlog. Stadsorganist Arjen Leistra maakte er de muziek bij.

Shakespeare opvoeren, dat is geen sinecure. Dat vergt veel repetities, grote lappen tekst uit het hoofd leren en een enorme hoeveelheid inlevingsvermogen. Doe dat maar eens naast je gewone werk en je gezin.

Er was zaterdagmiddag nog meer aan de hand op de Hoogstraat. Vlak voor de ingang van het stedelijk museum ging ineens een heer op de knieën om een huwelijksaanzoek te doen. Dat was kennelijk het hoogtepunt van een samenzwering want op de achtergrond werd muziek gespeeld. En op de achtergrond stond een dame, die kennelijk in het complot zat, nicht of zus van de toekomstige bruid, met een enorme bos bloemen in de aanslag.

Het is altijd mooi om positieve emoties te zien. Op de een of andere manier hing dat aanzoek samen met de zuivere liefde, die in Koning Lier niet wordt herkend en dan ook leidt tot een dramatische afloop, terwijl hier de bruid volmondig 'ja' zei. “Leef mooi¨, dacht ik, ¨2getheras1, in een twee-eenheid¨. Want er werden op die zaterdag ook nog twee zaken geopend. Etienne Collé heeft zijn gerenommeerde kapperszaak in het laatste stukje van de Hoogstraat bij de Grote Markt overgedaan aan zijn twee trouwe knipkoninginnen Laura en Bianca. Zelf gaat hij het na een zeer werkzaam leven wat rustiger aan doen. De beide vorstinnen van de schoonheid hebben de zaak daarom omgedoopt tot Leef Mooi. Daar kunnen zij immers met hun kunst een bijdrage aan leveren. Een stuk verderop, een paar winkels voor het Monopole, opende Kionne van Aanholt haar modestudio met het prachtige motto 2getheras1. Kionne, Laura en Bianca hebben iets wezenlijks gemeen: ze helpen hun klanten om het mooiste in zichzelf te ontdekken en dat vervolgens zichtbaar te maken. Want dat is het wezen van kapsel en couture.

Behalve als je toneel speelt, zoals de jongens en de meisjes van Knap. Dan haal je ook een verborgen parel uit jezelf, maar die gebruik je dan om een ánder geloofwaardig neer te zetten. Je moet natuurlijk jezelf wél door en door kennen om op een geloofwaardige manier in de huid van een ander te kunnen kruipen. Ze zaten lekker in hun vel, die tonelisten.

Zo hadden die zaterdagmiddag op de Hoogstraat zeer uiteenlopende gebeurtenissen toch met elkaar te maken. En ik kreeg er een goed gevoel van. Leef mooi 2getheras1. Als Frans van Lier, zijn dochters en zijn zwagers zich aan dat principe hadden gehouden, dan was het niet zo slecht met ze afgelopen.

Stedelijk Museum Schiedam

Hoogstraat 112, Schiedam

Meer over Stedelijk Museum Schiedam →