Kunst Werkt eert oudste deelnemer Jan Wagner met bliksemexpositie

01-03-2020 Uit Kor Kegel

Wagner: fascinatie voor processen van verval, voor dingen waar adem van de tijd overheen is gegaan


SCHIEDAM - Het is een bliksemtentoonstelling van een weekje. Vanmiddag gaat de expositie open en een week later maken de kunstwerken van Jan Wagner weer plaats voor de volgende reguliere tentoonstelling van stichting Kunst Werkt Schiedam. Maar het is wel een tussendoortje om even bij stil te staan.

Jan Wagner, vrijdag 3 januari tachtig jaar geworden, is de oudste deelnemer van Kunst Werkt. De Kralingse kunstenaar krijgt de gelegenheid zijn persoonlijke jubileum te vieren met familie, vrienden en kunstliefhebbers in Ruimte in Beweging aan de Boterstraat 81, waar een flinke expositie van kleine werken uit zijn lange loopbaan te zien is.

De aankondiging bevat een zin waar je drie keer over moet nadenken: ‘Schilder en tekenaar Jan Wagner verbeeldt de emotionele lading die de tijd aan de werkelijkheid verleent.'

De tijd verleent aan de realiteit dus emotie. Filosofisch kan dat zeker aanleiding geven tot een discussie of het wel de tijd is die gevoelens toevoegt aan het nu, of dat de mens het misschien zelf is die een vat vol gevoelens is dat aan de tijd voorbijgaat. Maar even niet moeilijk doen, het is wel een feestje voor een kunstenaar met een staat van dienst.

Opgegroeid aan de Schiedamseweg in Rotterdam-West maakte Jan Wagner de Wederopbouw mee. Hij werd geraakt door het vergankelijke van de stad en daar ligt ongetwijfeld de inspiratie en voedingsbodem voor het thema vergankelijkheid dat in zijn oeuvre telkens terugkomt. Na zijn opleiding aan de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten tekende hij interieurs, landschappen en stillevens, onder invloed van Jan Jongert die hem de schilderachtige mogelijkheden van pastelkrijt leerde uitbuiten.

De verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog raakten naarmate hij ouder werd nog nadrukkelijker verweven in zijn scheppingsdrift door de omstandigheid dat zijn ouders actief waren geweest in de NSB, de partij die voor en in de oorlog met de Duitse bezetter samenwerkte en gedeeltelijk medeverantwoordelijk mag worden geacht aan wat Nederland aan oorlogsleed, schade en honger werd aangedaan. De Rotterdame publicist Jan Donia schreef eens over het werk van Jan Wagner dat alles uit dezelfde inspiratiebron voortkwam: “De fascinatie voor processen van verval, voor dingen waar de adem van de tijd overheen is gegaan.”

Vanmiddag om half vier wordt de tentoonstelling geopend door de eveneens tachtigjarige Kralingse kunstenaar Jan de Grauw, goede vriend van Wagner. De muzikale en humoristische inbreng komt van de Rotterdamse troubadour en liedjeszanger Arie van der Krogt.

De expositie van Wagner is behalve vanmiddag te zien aanstaande vrijdag, zaterdag en zondag van een tot vijf uur.

Bekijk de foto's


Gerelateerd