Categorieën

Service

Kunst troost Schiedam

Kunst troost Schiedam
Uit

Kunst troost Schiedam

  • Redactie
  • 06-05-2020
  • Uit
Kunst troost Schiedam

Troostkunst van Willem den Broeder; op de homepage die van Theo Gootjes


SCHIEDAM – Zo’n twaalfhonderd stuks Troostkunst zijn er al gereserveerd – waarvan er een dikke zevenhonderd in Schiedam komen te hangen.

‘Troostkunst uit Schiedam, voor jou, van mij’ heet de actie waarmee het Stedelijk Museum de lacune, nu het museum gesloten is, probeert te vullen.

“We zijn natuurlijk gaan nadenken wat we konden doen”, vertelt Sandra Jongenelen namens het museum. “Veel musea kiezen voor online rondleidingen… Maar wij bedachten dat we iets wilden doen voor de mensen om de hoek.” Niet alleen de bezoekers, maar ook de kunstenaars.

Zo ontstond het idee voor Troostkunst uit Schiedam. Dat is dat de kunst troost biedt, en dat de ontvangers van de troostkunst op posterformaat, deze achter hun raam hangen om weer andere Schiedammers troost te bieden. “Vergelijk het ook een beetje met de beren die achter de ramen werden gezet tot vermaak van de kinderen.”

De vraag aan de Schiedamse kunstenaars was eenvoudig: maak een foto van een van je kunstwerken. “Stuur die op, dan maken we er een affiche van. De kunstenaars ontvangen er een bescheiden bedrag voor.”

“We hadden geen idee hoeveel respons we zouden krijgen.” Dat bleken er meer dan vijftig te zijn. “Terwijl de voorwaarden toch vrij strak waren.” Zo moesten de deelnemers een atelier in Schiedam hebben.

Van ieder kunstwerk werden twee formaten afgedrukt. “De mensen kunnen gratis bestellen.” Dat kan vooralsnog tot eind mei. In Schiedam leveren vrijwilligers van het museum de poster bij de liefhebber af; mensen van buiten de stad betalen de verzendkosten. Dat kan omdat de twee lokaal zeer actieve fondsen, het De Grootfonds en het Fonds Schiedam Vlaardingen, de actie financieel ondersteunen.

“Zo zijn er twaalfhonderd affiches gereserveerd.” Tot op heden. Veel zijn er al rondgebracht en verstuurd, naar de laatste stand van zaken 1064 stuk. Dat betekent dus nog niet alles, ook al omdat er posters moesten worden bijbesteld. En de aanvragen druppelen nog binnen.

Zestig procent wordt dus op de fiets, te voet en, nou, vooruit, met de auto bezorgd. Maar er zijn ook aanvragen die een afleveractie van avontuurlijk zouden maken. “Limburg, Groningen, Texel, het komt voor. En ook vanuit België en Canada ontvingen we aanvragen”, aldus Jongenelen. Vermelding van de actie op de landelijke radio en in landelijke verschijnende kranten droeg daar aan bij.

Behalve de posters besloot het museum ook ansichtkaarten te laten drukken. “Van tien affiches hebben we kaarten laten maken. Die bieden we per set van tien aan voor vijftien euro.” Het geld die de verkoop daarvan oplevert komt tegen goede aan de deelnemende kunstenaars, alle ruim vijftig.

Het museum droeg, dankzij de sponsors ook een steentje bij aan de afzet en verspreiding van de kaarten en gaf alle medewerkers en vrijwilligers van de Frankelandgroep, 3750 mensen in getal, er eentje kado. Er zijn al 2400 kaarten besteld, tegen betaling, en ook via andere wegen vinden de kaarten hun weg. Jongenelen gaat ervan uit dat er achtduizend kaarten worden verspreid.

Het museum was zo slim om aan de aanvraag ook enkele vragen te koppelen. Zo kan Jongenelen nu verrast constateren dat van hen eenderde de afgelopen vijf jaar niet in het Stedelijk Museum is geweest. Dat is dus nog eens een nieuwe doelgroep aanboren…

Vanaf gisteren hangen er ook affiches in de stad, op de reclameborden langs de weg. Dat duurt tot 15 juni. “Die 32 borden waren eigenlijk gereserveerd voor een andere actie van de gemeente.” Maar ja, Corona hè. “Dus die mogen wij nu gratis gebruiken.”

Oh ja, dat is natuurlijk nog wel een vraag: welke posters blijken het meest populair? Jongenelen: “Die van Jacques Tange, van Theo Gootjes en Willem den Broeder.”

Dat neemt natuurlijk niet weg dat voor de meesten van ons de mooiste poster schuilt in dit rijtje deelnemende kunstenaars: Adrianus, Albert de Bruin, Aldo Hoeben, André Pielage, Ankie Manders, Annemarie van Grinsven, Annemarie van Ulden, Atelier LAK, Bo-Danique Bloem, Bram Uil, Carolina Koster, Dick Berckenkamp, Diederik Klomberg, Esther van der Eerden, Esther van Duffelen, Esther Zitman, Frans Huisman, Frieda Mellema | lab 71, Gerrit Bruins, Henny van Leeuwen, IAMTHEVISUALIST, Inge Hoefnagel, Inge van Haastert, Isra Páez, Jeffrey Burger, John Middelkoop, Klowntjepiet, Margi Geerlinks, Marian Langelaan, Michalina Malolepsza, MilleLuci, Mirjam van den Haspel, Nancy Roeters, Nikolaj, Paul de Graaff, Pien Senders - Westerveld, Rob van der Ven, SAGE, Sander Groen, Sarah van der Pols, Sasha Zuidman, Sebastiaan Straatsma, Sjef van Duin, Tobias Lengkeek, VELD & VAAS, Vivian Ammerlaan en Yvon Koopman.

PS. Dit artikel is na eerste plaatsing gewijzigd, met name waar het gaat om de ansichtkaarten. Genoemde aantallen betroffen kaarten, geen setjes.

Stedelijk Museum Schiedam

Hoogstraat 112, Schiedam

Meer over Stedelijk Museum Schiedam →