Klassieke muziek in onconventionele vorm: Fabrieklassiek

17-10-2021 Uit Redactie

Foto: Alexander Chater


SCHIEDAM - "Het imago van klassieke concerten is toch vaak dat het een select en specifiek publiek trekt. Daarmee wordt onbewust een sociale barrière gecreëerd, terwijl er een veel groter publiek is dat geïnteresseerd is in dit genre", aldus de organisatoren van Fabrieklassiek. Met hun concert willen ze daar verandering in brengen.

Alexander Chater en zijn mede-organisatoren stellen de klassieke muziek 'uit de grote concertgebouwen te halen, en we schrappen de nette kleding'. “Het moet vooral een gezellige avond zijn, die mensen hopelijk nieuwsgierig maakt om ook andere concerten te gaan ontdekken.”

Fabrieklassiek wordt gehouden in een fabriekshal op het Dirkzwagerterrein. Dat is een ander uitgangspunt van het concertreeks: de combinatie muziek en indrukwekkende en verrassende plekken. Daar waar je als bezoekers normaal gesproken niet zo maar kan binnenstappen. "Het is dan ook de bedoeling dat elke editie op een andere industriële plek landt. Denk bijvoorbeeld aan plekken die op stapel staan om getransformeerd te worden, maar ook de grote fabriekslocaties van de Schiedamse havenindustrie."

Dit keer is het iets anders: de Coronamaatregelen noopten de organisatoren terug te vallen op dezelfde locatie als de vorige keer: het Dirkzwagerterrein, te weten Groenweegje 5. "Maar daarmee is het tevens een van de laatste keren dat mensen dit gebouw op het Dirkzwagerterrein kunnen bekijken alvorens het plaatsmaakt voor de nodige nieuwbouwwoningen."

Fabrieklassiek staat nu gepland op 13 november. Alexander Chater zal daar werken van Beethoven (pianosonate opus 109), Listz (de Hongaarse rapsodies nr. 5 en 2) en Prokofiev (pianosonate nr. 2) ten gehore brengen. Kaarten kosten zestien euro.Gerelateerd