Kingsley Ogwara met Coming Out in Open Art Exchange

18-11-2021 Uit Advertorial


SCHIEDAM - Het internationale kunstcentrum Open Art Exchange op Hoogstraat 85 in het museumkwartier opent zaterdag haar deuren voor de nieuwe solo tentoonstelling 'Coming out' met sculpturen en schilderijen van Kingsley Ogwara (Luxemburg/Nigeria). Tussen twee en zes is er een feestelijke inloopmiddag, waarin u onder het genot van een hapje en een drankje kunt kennismaken met de kunstenaar en zijn nieuwste werken. De tentoonstelling is te zien tot 15 januari (uitgezonderd de kerstvakantie).

Houdt er rekening mee dat in verband met de huidige Covid-maatregelen, wij verplicht zijn om uw QR-code of negatief testbewijs te controleren.
 

Over Coming Out

In zijn nieuwe serie schilderijen treedt de meester in kleur en vorm op meer dan één manier naar buiten. Ogwara licht een tip van de sluier op wat hij in zijn abstracte massacomposities verbergt en onthult meer figuratieve elementen. Dat resulteert in semi-abstracte verstilde iconische portretten, die lijken te zijn weggelopen uit glas-in-lood ramen en meer versluierde portretten in een regen van kleuren, naast meer abstracte pastiche werken. Ook in zijn nieuwe serie houten sculpturen snijdt Ogwara terug naar de kern en onthult zijn kijk op de menselijke essentie, waarbij hij een fijn evenwicht vindt tussen abstracte en figuratieve elementen.

In eigen land werden Ogwara's sculpturen genomineerd voor de Prix Grand-Duc Adolphe tijdens de Luxembourg Art Week eind 2019. Zijn schilderijen werden eerder onderscheiden met de prestigieuze Prix Pierre Werner tijdens de Luxembourg Art Week in 2016. Naast erkenning in eigen land, heeft Ogwara inmiddels een stevig internationaal track record opgebouwd met deelname aan vele tentoonstellingen, internationale art fairs en kunstevenementen in Luxemburg, België, Nederland, Duitsland en Frankrijk; zijn werk is inmiddels te vinden in collecties ver daarbuiten.

Over Kingsley Ogwara

Kingsley Ogwara (1975) studeerde voor zijn bachelor in Fine and Applied Arts aan de Delta State University in Abrake, Nigeria en woont en werkt in Luxemburg. Hij is schilder en beeldhouwer en werkt veel met massa-composities, op zoek naar de onderliggende connectie, organische patronen en vormen.

Zijn schilderwerk met messen in olie en acryl op doek wordt gekenmerkt door abstracte orkestraties van kleuren en textuur die de vorm van mensenmassa’s lijken aan te nemen, waarachter zijn werkelijkheid zich afspeelt. Zijn sculpturen in klei, steen, hout of metaal bestaan uit organische concave en convexe vormen, veelal abstract of geïnspireerd door Afrikaanse of Europese symboliek en stellen de mens en zijn relatie tot de buitenwereld centraal.

Gerelateerd