Kerstival in Stedelijk Museum Schiedam

04-12-2019 Uit Advertentie


SCHIEDAM - De donkere dagen rond Kerst zijn bij uitstek geschikt om leuke dingen te doen. In het Stedelijk Museum Schiedam kun je samen met de kinderen, vrienden of familie naar Kerstival. Onderdeel van het festival is een tien meter hoge Herinner(kerst)boom, een winters landschap met modeltreintjes in kerstsfeer. Jong en oud kan tijdens openingstijden meedoen aan de modeltreintjes-workshops. En dan is er de tentoonstelling Kerstgroeten voor het koningshuis met schilderijtjes van Rien Poortvliet. Onderdeel van Kerstival vormt de Grote Eindejaarsquiz. Kerstival opent op donderdag 12 december om  vijf uur 's middags buiten op het plein van het museum tijdens Kaarsjesavond. Er is live muziek en iets te drinken. Speciaal voor Kerstival is het museum op maandag 30 december open.

Matrice

Tijdens Kaarsjesavond op donderdag 12 december kunnen bezoekers tot 20.00 uur een herinnering aan hun dierbaren in de boom hangen. Bijvoorbeeld een foto in een doorzichtige kerstbal. Er is live muziek, warmte en wat lekkers te drinken. De Herinnerboom is een samenwerking met Uitvaartbegeleiding Matrice. Zij zijn aanwezig voor mensen die willen praten over geliefden die hun zijn ontvallen. Die kun je tijdens de feestdagen extra missen. De activiteiten rond de Herinnerboom zijn ook op 18 en 21 december 2019, de afsluitende dag.

Modeltrein Kerstfestijn

Liefhebbers van modeltreintjes kunnen tijdens de feestdagen in het museum hun hart ophalen. Kunstenaar Maarten Bel maakte samen met modelspoorvereniging Schiespoor in Schiedam een winterwonderlandschap. Er deden 120 kinderen aan mee. Ze maakten een regenboogmonster, een voetbalwagon en natuurlijk een mooi versierde kerstboom. Iets toevoegen aan het winterwonderland kan. Bezoek daarvoor de gratis workshop Modeltrein Kerstfestijn. Tussen 21 december tot en met zondag 5 januari 2020 staan we tussen twaalf en vier uur voor je klaar. Iedereen mag meedoen.

Rien Poortvliet

Behalve de tentoonstelling en workshops hangen de kerstgroeten aan prins Bernhard en koningin Juliana van Rien Poortvliet in het museum. Poortvliet werd wereldberoemd met zijn kabouterboeken. Vanaf de jaren zestig tot bijna aan zijn dood stuurde de Schiedammer elk jaar een kerst- en nieuwjaarswens aan het koningshuis in de vorm van een schilderijtje. Daarvan zijn er nu bijna vijfentwintig te zien. Ze zijn afkomstig uit de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag.

Hier kijk je verder

Kijk voor data en tijden van alle activiteiten tijdens Kerstival op I: www.stedelijkmuseumschiedam.nlGerelateerd