Jonge prijswinnaars in Westvestkerk

04-11-2016 Uit Redactie

Sasha Witteveen

SCHIEDAM - Bijzondere musici bevolken zondag over een week het podium in de Westvestkerk: het zijn prijswinnaars. En het zijn jonge muzikanten.

Contrabassist Sasha Witteveen (12), cellist Alexander Warenberg (17) en fluitiste Teresa Costa (18) zijn op 13 november te gast in de kerk voor een concert. Zij wonnen prijzen op het prestigieuze Prinses Christina Concours en zullen in Schiedam laten horen dat dit geen toeval was, zo belooft de organisatie. Om het concert een extra accent te geven, geldt een speciale toegangsprijs voor iedereen onder de negentien jaar.

Op het programma staan werken van onder andere Rachmaninov, Reinecke en Schubert. De jonge solisten worden aan de vleugel begeleid door respectievelijk Marta Liébana, Vital Stahievitch en Yang Yang Cai.
 
Sasha Witteveen zag drie jaar geleden een film waarin acteur Jack Lemmon contrabas speelde en ze was meteen verkocht. Sindsdien bespeelt zij een instrument dat groter is dan zij zelf. Ze volgt nu lessen op de Sweelinck Academie van het Conservatorium van Amsterdam. In 2014 bereikte Sasha de finale van het RTL 4-programma Het Orkest van Nederland, waardoor ze mocht optreden in Het Concertgebouw. Tijdens het Prinses Christina Concours ontving ze een eervolle vermelding. Sasha speelt ook piano en is een fervent hockeyster.
 
Alexander Warenberg maakte deel uit van de Jong Talentklas van het Conservatorium van Amsterdam. Sinds kort studeert hij aan de Barenboim Said Akademie in Berlijn bij professor Frans Helmerson. Hij treedt al regelmatig op, zowel solo als in kamermuziekverband. Zo speelde hij samen met Lucas Jussen en Menahem Pressler. Alexander won het Britten Celloconcours en het Nationaal Concours van de stichting Jong Muziektalent Nederland. Ook zette hij een internationaal celloconcours in Kroatië op zijn naam. Tijdens het Prinses Christina Concours pakte hij dit jaar de eerste plaats. Onlangs won hij het Concours van de Cello Biënnale 2016 in Amsterdam.

Teresa Costa werd geboren in het Portugese Porto en begon op haar zevende met fluitspelen, op de muziekschool. Al snel bleek hoe talentvol ze was en binnen enkele jaren werd ze toegelaten tot het conservatorium in haar woonplaats. Ze studeerde met de hoogste scores af. Vervolgens werd ze toegelaten tot het Conservatorium van Amsterdam, waar ze tegenwoordig lessen volgt bij Marieke Schneemann. Teresa won de tweede prijs tijdens het Prinses Christina Concours.
 
Kaarten voor het concert kosten € 10,-. Voor jongeren geldt een prijs van € 3,50. Aanvang: drie uur 's middags.Gerelateerd