Jeuk aan hun achterwerk krijgen

15-09-2019 Uit Han van der Horst


COLUMN - U kent ze wel, de Schiedammers die weinig zien in hun eigen stad. ¨Wat vind jij nou van de Hoogstraat? Is het niet verschrikkelijk?¨, ligt in hun mond bestorven. De lege winkelpanden staan voor alles wat er bij ons gebeurt of liever gezegd niet gebeurt want volgens deze stadgenoten is er hier nooit wat te beleven en als men probeert daar verandering in te brengen, wordt het toch een mislukking. Die gemeente, waardeloos! De ambtenaren wonen allemaal in Breda of Waddinxveen. De gemeenteraad bestaat uit ja-knikkers. De subsidies worden onder vriendjes verdeeld. Als je niet bij de vriendjes hoort, dan zien ze je niet staan. Ze kunnen niet eens een brug bestellen die het doet. Kijk eens naar de miljoenen die ze uitgegeven hebben aan de Buitenhavenweg met die banken en zo maar er wandelt nooit iemand.

Dit weekend is er in Schiedam juist een heleboel te doen. Het is monumentenweekend zodat je tal van bijzondere gebouwen kunt komen. Er zijn kroegentochten. Je kunt van molen De Palmboom aftokkelen. Door een groot deel van de Hoogstraat is de rode loper gelegd. Dat is om de route aan te geven tussen de verschillende plekken waar het jeneverfestival plaatsvindt. In het Stedelijk Museum is een boksweekend om Wim den Haan in ere te houden. Deirdre Carasso, de directrice, gaat zelfs op de vuist met een beeldhouwster.

Allemaal gemopper. De zeurs-Schiedammers vinden het veel te druk. Alles wordt weer op dezelfde dag georganiseerd. Er is veels te veel te doen. Waarom werken die organisatoren niet samen? Alles loopt door elkaar. Het is te veel. Teveel. Ze leren het nooit in Schiedam.

Ik bid dat God deze Schiedammers een ondraaglijke jeuk in hun achterwerk zendt zoals hij dat ook met Filistijnen heeft gedaan toen zij de Ark des Verbonds hadden gestolen. En dat het minstens tot woensdag duurt.Gerelateerd