Jeneverfestival in Grote of St.-Janskerk

02-08-2019 Uit Redactie

Tess Posthumus; foto Floris Heuer


SCHIEDAM - Het Jeneverfestival wordt dit jaar gehouden in de Grote of St.-Janskerk.

Op 14 en 15 september is Tess Posthumus de grote trekker van het festival, dat in 2018 voor het eerst in jaren niet werd gehouden.

Plaats van handeling van het festival waarin jenever en gin centraal staan was in de jaren voordien steeds de Havenkerk. Stichting Boei verbouwt de kerk om deze beter geschikt te maken voor grote evenementen. Deze vernieuwing kost meer tijd dan gepland, waardoor het Jeneverfestival dit jaar er niet kan plaatsvinden, zo werd kort voor de zomer duidelijk. Vanwege problemen in en aanpassing van de Havenkerk kon het festival in 2018 ook niet doorgaan.

Marjolein Beumer, directeur van het organiserende Jenevermuseum, ging op zoek naar een alternatieve locatie en vond die na enige gesprekken in de grootste en oudste kerk van de stad. Het kerkgebouw stond al gereserveerd vanwege Open Monumentendag, in het kader waarvan de nodige activiteiten in de kerk gepland stonden. In onderling overleg wordt daar nu vanaf geweken en staat de kerk het festival ter beschikking.

Dat begint om twee uur 's middags; de kerkdienst op zondagochtend kan daarom gewoon plaatsvinden. Het betekent wel het nodige inruimen en opruimen voor het team van het Jenevermuseum.

De organisatoren rekenen op 750 deelnemers aan het festival. Een bezoekersmagneet met Tess Posthumus worden, veelvuldig prijswinaar tijdens wedstrijden van bartenders en cocktailmakers. Zij verzorgt een masterclass en signeert haar nieuwe boek.

De Stokerstrots - een speciale moutwijn van het Jenevermuseum - wordt op het festival gepresenteerd en er zal een wedstrijd zijn met gerenommeerde cocktailmakers - naar aanleiding van een voorzichtig initiatief daartoe tijdens Ginfever in het voorjaar en de leuke reacties die daarop kwamen.

Een deel van de activiteiten tijdens het Jeneverfestival wordt in het Jenevermuseum  gehouden, zoals de opening en de workshops. De distillateurs presenteren zichzelf in de Grote Kerk. Voor vervoer tussen die twee festivallocaties wordt gezorgd. "We zijn er nog niet helemaal uit, maar je kunt denken aan de lounge(fluister)boot die vaart of een rode loper op de route", aldus een woordvoerder.

Het Jenevermuseum is blij dat het festival dit jaar doorgang kan vinden. "Als je het twee jaar achter elkaar niet organiseert, ben je veel bekendheid kwijt."