Categorieën

Service

Je kunt teruggaan in de tijd in het Kijkdepot

Je kunt teruggaan in de tijd in het Kijkdepot
Uit

Je kunt teruggaan in de tijd in het Kijkdepot

  • Redactie/Schiedammer Online
  • 23-06-2021
  • Uit
Je kunt teruggaan in de tijd in het Kijkdepot

Foto: Merel van der Vaart haalt een antiek wapen uit een stelling (foto door Jan Schrijver)


SCHIEDAM - In het Kijkdepot Schiedam kun je je nu verliezen in tweeduizend historische voorwerpen. Een bezoeker kan er bijvoorbeeld heerlijk struinen tussen heel veel verschillende historische wapens, van een kanon tot een geweer, van een sabel tot een pistool.

Je waant je in de Havenkerk, waar het Stedelijk Museum Schiedam tijdelijk zijn Kijkdepot heeft gevestigd, op een antiekmarkt. Je gaat er terug in de tijd. Verschil met een antiekmarkt: je kunt er niets kopen én je mag als bezoeker nergens aanzitten. Medewerkers van het museum lopen er in gele stofjassen. Als zij iets oppakken doen ze dat met speciale handschoenen.

Het museum beheert de historische collectie die eigendom is van de gemeente Schiedam. Deze worden in depot gehouden in Den Haag. Om een beter beeld te krijgen van de inhoud van de collectie worden in het totaal 5500 voorwerpen uit het depot naar de Havenkerk gebracht. Dat kan niet in één keer. In de eerste maanden dat het depot open was, zijn er 2700 voorwerpen in de Havenkerk uitgestald en door de museummedewerkers bekeken. Helaas konden daar wegens de Coronamaatregelen géén bezoekers getuige van zijn en konden de zeventig Kijkdepot-vrijwilligers er niet bij betrokken worden. 

Nu ligt de tweede pluk van ongeveer tweeduizend voorwerpen in het Kijkdepot Schiedam en zijn bezoekers welkom (een gratis ticket dient te worden besteld voor toegang) en helpen vrijwilligers mee bij het inventariseren van de voorwerpen. In de stellingen zie je er drie soorten kaarten bij liggen: geel, oranje of rood. Geel wil zeggen dat een voorwerp zeker een verhaal vertelt over de geschiedenis van Schiedam, oranje betekent dat hier meer onderzoek naar moet worden gedaan en rood houdt in dat het voorwerp niet in de museumcollectie thuishoort (doorgaans wordt het dan aangeboden aan een ander museum).

De voorwerpen die nu te zien zijn in het Kijkdepot, zijn te verdelen in drie thema’s: handhaving, stedenbouw en koningshuis.

Het laatstgenoemde thema telt de minste voorwerpen. Deze passen in één stellingkast. Het zijn onder meer herinneringsbekers en sjaals. Stedenbouw heeft in tegenstelling tot thema koningshuis ook objecten van grote omvang. Je ziet ornamenten en onderdelen van bouwwerken. De liefhebbers van ‘vintage bouwmaterialen’ en van historische gebouwen kunnen hier hun hart ophalen.

De meeste voorwerpen van de tweeduizend die nu liggen of staan in het Kijkdepot horen tot het thema handhaving. Je kunt hierbij denken aan de schutterij, de politie en de brandweer. Je ziet uniformen, hoeden, petten en helmen van de hulpverleners van weleer en een groot assortiment van wapens, van groot tot klein.

Tot op heden zijn er zo’n 3200 historische objecten geïnventariseerd. Daarvan blijven er zeker 2000 in de collectie, zijn er nog ongeveer achthonderd twijfelgevallen en staan er vierhonderd objecten in de ‘rode kast’. Dat betekent dat ze op de nominatie staan om uit de collectie verwijderd te worden.Van die vierhonderd hebben er veel betrekking op de jeneverindustrie, voor welke objecten de buurman van de Havenkerk – het Nationaal Jenevermuseum - een voor de hand liggende gegadigde zal kunnen zijn.

De derde verzameling historische objecten die nog in het depot in Den Haag ligt te wachten om naar het Kijkdepot Schiedam te worden gebracht, heeft betrekking op de thema’s Tweede Wereldoorlog, ‘dagelijks leven’ en ‘bekende Schiedammers’.

Voor een bezoek aan het Kijkdepot dien je vooraf online een gratis kaartje te bestellen, maar dat kan ook kort van te voren, zo benadrukt Merel van der Vaart, conservator stadsgeschiedenis bij het Stedelijk Museum Schiedam.

“Ook als je langsloopt en denkt, ik zou wel even naar binnen willen, kijk op je telefoon of er nog ruimte beschikbaar is in een tijdslot. Elk kwartier gaat er een nieuw tijdslot in”, zegt Merel van der Vaart. “Er zijn trouwens ook combinatiekaarten te bestellen, waarbij je in één keer zowel een tijdslot voor de Stadscocon (in de Grote- of Sint Janskerk, red.) als voor het Kijkdepot kunt boeken. Door die combinatiemogelijkheid krijgen we nu ook mensen uit andere delen van het land binnen, die eigenlijk geen relatie met onze stad hebben, maar eenmaal binnen in het Kijkdepot ‘en passant' ontdekken wat een interessante geschiedenis Schiedam heeft.”