Jammerrr

20-01-2019 Uit Han van der Horst

COLUMN - Jammer dat het Stedelijk Museum juist nu moet worden gerestaureerd.

Wat in Rotterdam op grote schaal gebeurt, zie je bij ons vaak in het klein. Het museum Boymans gaat zeven jaar dicht omdat het pand ingrijpend moet worden gerenoveerd. Het Stedelijk Museum heeft ook een fundamentele onderhoudsbeurt nodig. Alleen duurt het maar negen maanden.

De restauratie vindt plaats als de Hoogstraat ook open ligt in verband met de vernieuwing die plaveisel en straatverlichting moeten ondergaan om de aantrekkelijkheid te verhogen. Nu lijdt het historisch karakter nog sterk onder de lulligheid van het straatmeubilair.

Dit is slecht en goed nieuws tegelijk. Net nu de loop een beetje in het Stedelijk Museum komt, moet de deur op slot. Uitstel is onmogelijk want het gebouw verkeert in slechte staat, vooral omdat de vorige restauratie – uit 2004 – kennelijk op essentiële punten op een koopje moest, zodat de stad nu de prijs betaalt. Aan de andere kant is er nu gelegenheid om het historische gebouw aan de Hoogstraat nog geschikter te maken als dé grote tentoonstellingsruimte van Schiedam. Gelukkig blijft de tent maar een maand of negen dicht. Dat maakt het gemakkelijker om het publiek weer terug te lokken.

Ook zal tijdens de verbouwing het museum zijn gezicht blijven tonen – maar dan op andere plekken in de binnenstad.

Toch is het jammer dat de noodzaak om het museum te restaureren zich juist nu voordoet. Wij troosten ons maar met de gedachte dat het helemaal tip top in orde zal zijn als we het hard nodig hebben: in 2025 als Schiedam zijn 750e verjaardag als stad viert. U zegt: nou dat duurt nog een tijdje. Dat is over nog geen zes jaar.


Gerelateerd