Jacques Tange solo bij Open Art Exchange

02-12-2020 Uit Advertorial

Watching the time go by, 2018, Jacques Tange


SCHIEDAM - Zaterdag over een week opent de tentoonstelling met werken van Jacques Tange bij Open Art Exchange.

Tijdens een inloopmiddag in het pand op Hoogstraat 85 is tussen drie en zeven ieder welkom om de nieuwe solotentoonstelling van de Schiedamse kunstenaar te komen bewonderen. Ter ere van zijn 35-jarig jubileum als kunstenaar heeft Open Art Exchange dit retrospectief samengesteld uit verschillende periodes in zijn carrière.  

Tijdens de inloopmiddag kunt u via eenrichtingsverkeer op veilige afstand de tentoonstelling en de vaste collectie bekijken, onder het genot van een hapje en een drankje. Op basis van eerdere ervaring verwacht de organisatie dat de huidige 450 m2 expositieruimte voldoende capaciteit betekent om de inloop via badges goed te kunnen managen. De tentoonstelling loopt nog tot en met 17 januari. 
 
Watching the time go by is Tange’s retrospectief waarin verschillende thema’s aan bod komen die een belangrijke rol spelen in zijn veelal gestileerde figuratieve pasteltekeningen, schilderijen en sculpturen met repeterende patronen. Met milde ironische humor en een geheel eigen verbeeldingskracht observeert hij de relatie tussen man en vrouw, de urban  jungle en het isolement van de mens, alsmede andere maatschappelijke thema’s die in de loop van zijn lange carrière de revue passeerden. 

Geïnspireerd door de verlichte handschriften uit de middeleeuwen, kunstenaars als Chagall en Matisse en het weidse Zeeuwse landschap, creëert Tange met uitgebalanceerde composities, sterke lijnen en heldere kleuren een wereld die even herkenbaar als vreemd is. Een gesloten, voyeuristische wereld, licht en luchtig maar met een onmiskenbaar melancholisch randje. Een wereld bevolkt door archetypen en metaforen, die in combinatie met zijn vaak poëtische titels de kijker in dubio achterlaat.

Jacques Tange is gedurende zijn 35-jarige carrierre op vele wijzen erkend in eigen land en ver daarbuiten. In 2005 werd hij nationaal kunstenaar van het jaar en ook dit jaar was hij een van de genomineeerden. Het werk van Tange is over de hele wereld tentoongesteld en in vele (inter)nationale collecties en publicaties opgenomen, waaronder het Stedelijk Museum in Schiedam en andere musea in binnen- en buitenland.

Gerelateerd