Hotspot Hutspot over klein jaar open op Kloosterplaats

27-06-2019 Uit Redactie


SCHIEDAM – Hotspot Hutspot komt echt in de voormalige gymzaal op de Kloosterplaats. Dinsdag ondertekenden het De Groot Fonds en de aanneemcombinatie Meerbouw en Bouwerswerkplaats, het contract voor de bouw van een restaurant in het pand.

Dit gebeurt naar een ontwerp van Architéma, de architectuurstudio die vanaf komende maandag Stats Architecten zal heten.

Hotspot Hutspot gaat in het pand een restaurant uitbaten waarmee het ook Schiedam 'een impuls' wil geven. De formule beoogt de economische en maatschappelijke deelname van kwetsbare groepen te versterken en bovendien goed eten op tafel te zetten, voor ieder. “Van teelt in buurtmoestuinen en het samen met kinderen bereiden van goede maaltijden van restaurantkwaliteit, tot het aanbieden van deze maaltijden tegen een toegankelijke prijs”, aldus de onderneming zelf. Ook door middel van de bouw zelf wil Hotspot Hutspot een 'flinke sociale impuls' geven aan Schiedam.

Mede daarom viel de keus op de aanneemcombinatie , 'een team met een groot sociaal engagement' . Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden door de ervaren leermeesters van de Bouwerswerkplaats in de praktijk opgeleid. Meerbouw neemt de zakelijke en professionele inbreng voor rekening.

Volgens de initiatiefnemers strookt deze opstelling mooi met het pand in kwestie. Het gebouwtje was onderdeel van een groter complex waarin de 'Arm-, Spin- en Naaischool' was gevestigd die in 1779 naar een ontwerp van stadsarchitect Rutger van Bol'Es aan de Broersveld werd gebouwd. “Gedurende bijna honderd jaar kregen Schiedamse kinderen uit de armere bevolkingsgroepen mede in dit klaslokaal een basisopleiding.” Door opbreken van het complex en sloop, vormt de school nu een zichtbaar en markant gebouw op de -nieuwe – Kloosterplaats.

“De monumentale uitstraling van het voormalige klaslokaal zal in oude luister worden hersteld, terwijl er ook grondig wordt gemoderniseerd”, stellen de bouwers nu. De historie van het pand zal zichtbaar blijven, met gebruikmaking van de houten gymnastiektoestellen die er nog altijd zijn. De keuken en de rest van het gebouw gaan het zonder gas doen; energie zal komen uit een bodemwarmtebron.

De initiatiefnemers rekenen erop dat Hotspot Hutspot voor april volgend jaar zijn deuren voor het publiek kan openen. Dat is aanzienlijk later dan voorzien bij de aankondiging van het project. Zie dit artikel van Schiedam24 in mei vorig jaar.

Bekijk de foto'sGerelateerd