Categorieën

Service

Het is stil op straat - en vreselijk saai

Het is stil op straat - en vreselijk saai
Uit

Het is stil op straat - en vreselijk saai

  • Kor Kegel
  • 24-12-2021
  • Uit
Het is stil op straat - en vreselijk saai

SCHIEDAM – Vrijdag zal voorlopig wel de drukste dag in de Schiedamse binnenstad zijn. Dan is het marktdag en ondanks de lockdown mag de weekmarkt gewoon doorgaan. Niet essentiële winkels moeten echter dicht, evenals de horeca, en dan krijg je op een goeddeels verlaten Hoogstraat heimwee naar slager Slieker en groenteboer Duifhuizen. Zulke zaken hadden er wel open mogen zijn. 

De gedwongen sluiting is extra zuur voor net gestarte ondernemers, want zij komen nog niet in aanmerking voor compensatieregelingen van de rijksoverheid. Aan de Hoogstraat 130 ging vorige maand Mink Interieur open, een winkel met meubels, design en objecten in overwegend Scandinavische stijl. Marjolein de Vink geeft in haar showroom ook interieuradvies. De winkel was maar een paar dagen open eer ze van de regering weer dicht moest.

De stille winkelstraten maken het extra voelbaar hoe belangrijk winkels en horecazaken zijn voor de gezelligheid in het stadscentrum. Lege straten dragen niet bij aan het veiligheidsgevoel. Ze zijn saai. En waar kun je een plasje doen als alle cafés en restaurant dicht zijn? De lockdown voelt nogal ongemakkelijk – wat je verder ook vindt van de noodzaak van de Coronamaatregelen.

Vincent van Ardenne had wel een lockdown verwacht, maar dan ergens in januari. “Het meest vervelende aan deze lockdown is dat het kabinet ons eerder deze maand het idee gaf dat we de feestdagen onder de omstandigheden van tot vijf uur ’s middags konden draaien. Daar ga je dan ook je zaak op inrichten.”

Zo waren in Brasserie Stadhuis voorbereidingen getroffen om kerstmenu’s in de middag te concentreren. Mede-eigenaar Van Ardenne heeft ook dat moeten afblazen en reserveringen noodgedwongen moeten annuleren. “Het wordt voor ons en ons personeel ook steeds moeilijker om je op te laden voor weer een periode van bakjes scheppen, bezorgen en aan de bestellijn hangen”, zegt hij.

“Vergeleken met de eerste lockdown merk je ook dat niet alleen bij ons maar ook bij onze gasten de rek eruit is. Logisch. We dachten dat we er na de zomer wel vanaf zouden zijn. Nu denken wij inmiddels dat we er nooit vanaf komen.”

Vincent van Ardenne verwacht dat deze lockdown minimaal tot eind februari duurt. Met zijn compagnons heeft hij besloten de zaak twee weken na de Kerst dicht te gooien, zodat er ook geen eten meer kan worden besteld en bezorgd. “Dat doen we voor het eerst in mijn ondernemersbestaan. We doen het omdat we anders in 2022 misschien nog wel personeel hebben, maar wel personeel met een hele berg vakantiedagen.” 

De Koemarkt valt nog mee. Veel klanten voor de gebakkraam van Nico Sterrenberg en ook fietsers en voetgangers, en wachtende reizigers bij de bus- en tramhalte. Maar dan de Hoogstraat. Het lukt om de hele Hoogstraat af te lopen zonder iemand tegen te komen – zelfs overdag! Behalve de winkels, cafés en restaurants zijn ook de galerieën dicht. Het Stedelijk Museum Schiedam is ook gesloten maar dat komt in de eerste plaats door een flinke verbouwing. Verderop op de Hoogstraat waar wat meer horeca zit, heeft momenteel niemand iets te zoeken. Van museum tot stadhuis was het wel eens levendiger. Op de Grote Markt lopen liefst twéé mensen!

Op de hoek van de Vijgensteeg is café-bar D’Ooievaar uiteraard gesloten, maar uitbater Jeffrey Weeland merkt geen verschil met de eerdere Coronamaatregelen van het demissionaire kabinet-Rutte III. “Nu moeten we helemaal dicht. Bij de eerdere persconferentie werd nog gezegd dat we tot vijf uur open mochten zijn. Maar voor een bar die normaal pas om vijf uur open gaat, is dat net zo goed een drama”, zegt Weeland.

Voor de derde keer in lockdown, hij wordt er sip van – geheel tegen zijn aard in. “Het komt hard aan. We hebben als horeca steeds alle opgelegde maatregelen uitgevoerd. En steeds moet de horeca als eerste in lockdown. Ik hoop echt op betere besluiten.”

Edward Molenaar is het met zijn vroegere medewerker eens (Weeland werkte vroeger in café De Babbelaar aan de Rembrandtlaan, toen Molenaar daar nog eigenaar van was). Molenaar is tegenwoordig eigenaar van het voormalige café De Unie, thans grand café Babbels aan de Gerrit Verboonstraat. “Ik vind het nu wel vervelend worden, voor de derde keer dicht”, zegt hij. “Een paar weken geleden mochten we nog tot acht uur ’s avonds open zijn. Daarna werd het vijf uur. En nu helemaal dicht. Zo gaat heel de horeca kapot. Het kan toch niet zo zijn dat we bij elke nieuwe variant van het Coronavirus dicht moeten?”

“Wat we in het nieuwe jaar gaan doen als de lockdown zo verloopt zoals we denken weten we nog niet”, zegt Vincent van Ardenne. “Maar ons kennende verzinnen we weer iets leuks en geven we er wel weer een zwiepert aan. Dan rollen we voor de zoveelste keer de mouwen op. Het streven van de gastvrije horeca is toch altijd er weer een mooi jaar van te maken.”