Het is Food Art in de stad, dus Tompoeshappen!

17-09-2016 Uit ROMY'S RUMOER

ROMY'S RUMOER - Toen ik er op Facebook over las, dacht ik: daar wil ik wel aan mee doen! Tompoeshappen.

Doe maar gek, dan kom je een heel eind, dacht ik. Samen met vijf andere vrouwen en een man, nou ja, een jongen van zeven, zaten we zo vanmorgen in de Havenkerk achter een lange tafel, met voor ons dus zeven tompoezen.

Jeroen Dijkstra had het op zijn geweten - hij organiseert dit en vorig weekend het Food Artfestival in de stad. 

Om elf uur werd het startsein gegeven en je kon er net zo lang over doen om je tompoes op te eten, als je zelf wilde. Tussendoor kon je ook met je buurman of -vrouw, gezellig kletsen of lachen. Dat hebben wij zeker gedaan, heel veel gelachen; het was allemaal heel komisch om te doen! Er was een dame, die had haar eigen slab bij zich en daar konden we na afloop onze handen mee afvegen!

Er waren drie leuke prijzen te verdienen. De jongste deelnemer won er een, een lekkere zak snoep, omdat hij de tompoes zo snel at als een hamburger. Hij zat ook helemaal onder met zijn snoetje en handen... Jasper, de koster, won een prijs omdat hij heel netjes de tompoes had gegeten. En ik? Ja, ik won ook een prijs, omdat ik mijn tompoes heel creatief en sensueel hebt gegeten! Mijn prijs: een zak met lekkere koffie en bramenjam van Jeneverlogies Schiedam. Jury: bedankt!

De jury bestond uit Alwine van Winsen, van Jeneverlogies, Annemiek Loef van SPS en Janet van Huisstede van stichting De Winkelmeiden. De boerenmelk-tompoezen kwamen trouwens van bakkerij Holtkamp uit Den Hoorn - met melk van melkveehouder Dijkshoorn. Vers van de koe en daarom lekker vet! Ze waren zo ontzettend lekker, dat ze naar meer smaakten.

De tompoezenwedstijd werd voor het eerst georganiseerd. Er is een mini-editie tompoeshappen gedaan in Maassluis, Vlaardingen en Rotterdam, zei Jeroen

Na het happen ben ik op zoek gegaan naar culinaire verrassingen uit de regio. En ik vond ze: ijzerkoekjes uit Vlaardingen, kromkommersoep uit Rotterdam. En Schiedam heeft dus de jam van Alwine van Winsen.

Al die culinaire verrassingen, vertelde Jeroen, zijn te koop op Supermarktboot, een parlevinker die bij de stegen langs de haven aanmeert om deze producten te verkopen. Het idee is meer bewustzijn te creëeren over wat er gebeurt op culinair gebied in de regio. Ik heb Jeroen bedankt voor de gezelligheid en de leuke prijs. De gasten en mensen die naar ons kwamen kijken, die kregen allemaal een gratis tompoes. Dat was ook een soort van prijs!

Dus mensen: doe volgend jaar allemaal mee, het was top om dit mee te maken, op zo'n bijzondere locatie!