Herinnering aan spoor op de Hoek

06-03-2017 Uit Redactie

HOEK VAN HOLLAND - De laatste reis van een trein over het spoor van Hoek van Holland naar Schiedam mag niet ongemerkt voorbij gaan. De Hoekse stichting Kunstplaats bedacht daarom 'Groeven in de tijd".

Dat is een terugblik op al die jaren spoorverkeer met een kunstzinnige invalshoek. Het resultaat is een brochure met een gedicht en historische foto’s. Samen geven die inzicht in het rijke verleden van de lijn. Het gedicht werd geschreven door Ed van Berkel, het Historisch Genootschap zorgde voor bijpassende illustraties, Feline Verbrugge verzorgde de vormgeving.

Christel Groels, voorzitter van Kunstplaats, ziet de brochure wel gebruikt worden op scholen in de regio. "Een prima manier om jongeren kennis te laten maken met de bijzondere geschiedenis van hun regio. Je moet niet vergeten dat Hoek van Holland in de twintigste eeuw een centrale plaats innam bij de verbinding tussen Engeland en de rest van Europa." Er stapten diplomaten, artiesten en industriëlen over van de boot op de trein en omgekeerd, aldus Groels. "En krijgsgevangen en duizenden Joodse kinderen tijdens de kindertransporten. Via Station Hoek van Holland werd Londen verbonden met Moskou, Praag, Wenen en Berlijn, de plaatsen waar het allemaal gebeurde."Gerelateerd