Grote omslag in Schiedam

11-08-2019 Uit Han van der Horst


COLUMN - In eerste instantie besef je het niet zo, maar in Schiedam heeft zich middenin de zomer een gigantische beleidsomslag voorgedaan.

Een nieuwe tijd breekt aan. Alles is voortaan anders.

Tot nog toe waren horecaondernemers heel erg strafbaar als zij tijdens festivals het waagden om hun klanten op het terras hun drankjes in glas voor te zetten. Dat mocht absoluut niet. Dat leverde maar gevaar op. Dat leidde tot vechtpartijen en bekkensnijderij, een mooi oud Nederlands woord dat inmiddels vergeten is maar dat ik voor deze gelegenheid speciaal uit die vergetelheid opdiep.

Voortaan is in verband met het uitstellen van de ondergang van de wereld het gebruik van plastic tijdens festivals verboden. Die Brandersfeesten waren juist door de gemeentelijke regelgeving een jaarlijkse mokerslag op het hart van de duurzaamheid geworden. Dat is nu afgelopen.

Krijgt U tijdens zulke prachtige manifestaties Uw borrel of biertje gewoon weer in een glas voorgezet, net als voor de tijd dat bij de ambtenarij de veiligheidshysterie toesloeg? Dan hebt U het mis. De gemeente heeft vastgesteld dat er CO2-neutrale koffiebekers bestaan, roerstokjes van bamboe en papieren rietjes. Dat moet genoeg zijn, want U weet dat de Schiedammer tijdens grote stadsfeesten leeft op koffie en frisdrank. Bier, wijn en jenever laten onze stadgenoten dan links liggen.

Of misschien toch niet?

De wijn- en bierglazen komen vast niet terug. En plastic mag niet meer.

Of zou je tegenwoordig al bamboe wijnbekers hebben? Mag de horeca-meneer en -mevrouw voortaan bier en wijn in aardewerken bekers schenken, zoals in de middeleeuwen ook het geval was?

Wij zullen zien wat de wijsheid van het stadskantoor onze lieve gemeente oplevert.


Gerelateerd