Groen Links: Britse campagne middel tegen intimidatie in horeca

11-11-2019 Uit Redactie


SCHIEDAM - Groen Links Schiedam stelt ook in eigen stad een campagne voor om de veiligheid in het uitgaansleven te vergroten. Het suggereert B&W de wereldwijde campagne 'Ask for Angela' over te nemen.

Die campagne (opgezet in Groot-Brittannië) zorgt ervoor dat horecabezoekers eenvoudig hulp kunnen vragen aan het personeel van de kroegen en andere gelegenheden waar zij uit gaan.

"Bijna de helft van de vrouwen en tien procent van de mannen krijgt in het uitgaansleven te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag", zo stelt Groen Links. Eenvoudig is het 'lang niet altijd' om uit een dergelijke situatie te komen. "In heel veel steden op de wereld kun je met het codewoord 'Angela' discreet aan het barpersoneel doorgeven te worden lastiggevallen. Zo kan het personeel jou snel en onopvallend uit een onveilige situatie halen en de andere partij indringend verzoeken om op te donderen", aldus Groen Links. "Door middel van bijvoorbeeld posters en stickers met de tekst 'Angela werkt hier' worden bezoekers (goed- en kwaadwillend) erop gewezen dat het barpersoneel op de hoogte is van het codewoord."

Dat dat nodig is bleek onder meer in het  tv-programma Make Holland Great Again (BNNVARA) van 27 augustus.  In één weekend werden door verschillende groepjes jongeren twintig steden bezocht om het uitgaansklimaat van Nederland te checken. Onder de feestgangers bevond zich ook presentator Nellie Benner, die op één avond in haar kruis werd gegrepen, op haar billen werd geslagen en betast bleef worden terwijl ze duidelijk ‘nee’ zei.

"Ook in Schiedam is uitgaan lang niet altijd veilig", stelt Groen Links. Daarom lanceerde het vorige week tijdens de raadscommissie het voorstel om in contact te treden met de horeca-gelegenheden in de stad. B&W zouden in dat gesprek 'Vraag naar Angela' aan de orde kunnen stellen.

Ook kan het college volgens de fractie onderzoeken of en hoe bijvoorbeeld de BOA’s een rol kunnen spelen in het veilig en snel verwijderen van 'problematische en intimiderende figuren'. Dusdanig dat 'de dader het niet het weekend erop vrolijk weer bij iemand anders probeert'. Het college zegde al toe 'Vraag het Angela' aan de orde te stellen in gesprek  met de Schiedamse horeca. Groen Links stelt daar 'blij mee te zijn' en de voortgang 'scherp in de gaten te houden'.Gerelateerd