Gratis zomerboek voor alle kinderen in Schiedam

11-07-2020 Uit Redactie

Foto: je kunt bijhouden welke dieren je spot in Schiedam

SCHIEDAM - In opdracht van de gemeente Schiedam is door de Kleine Ambassade de website www.blieppas.nl ontwikkeld, waarop kinderen en degenen die bij hun opvoeding betrokken zijn informatie kunnen vinden over onder meer opgroeien en opvoeden. Voor kinderen in Schiedam is er een gratis zomerboek beschikbaar.

Om de lancering van deze website onder de aandacht te brengen van de doelgroep hebben alle leerlingen op de basisschool in groep vijf tot en met acht deze week een 72 pagina's tellend boek ontvangen getiteld 'Bliep, zomer in een doosje'. "Dit staat bomvol tips, spellen en uitdagingen voor een onbezorgde zomervakantie in Schiedam. Het zijn activiteiten en opdrachten waaraan iedereen mee kan doen. Al bladerend maken de kinderen bovendien kennis met wat je als kind nodig hebt om fijn op te groeien en hoe het aanbod van Bliep ze kan helpen om daarin te voorzien. Het zomerboek is een alternatief voor het evenement dat eigenlijk voor de lancering gepland stond", zo laat de Kleine Ambassade weten. 

We zien in het boek onder meer een handleiding hoe je zelf een doosje kunt knutselen, hoe je van een kinderkamer en -bed een 'eigen plek om te chillen' kunt maken en hoe je een eigen gezinsvlag kunt ontwerpen. Ook lezen we hoe je door 'straatgames' in beweging kunt komen en krijgt de lezer tips om gezond te leren koken. Heb je een oud t-shirt, dan kun je er een nieuwe tas van maken. Een stripverhaal brengt de lezers terug in de tijd, naar de scheepswerf Wilton-Fijenoord. Er is informatie en een plattegrond voor een '75-jaar vrede wandeling' door de binnenstad van Schiedam.

Ook zijn er twee pagina's waarop je een familie-stamboom kunt uitwerken. Puzzels ontbreken niet in het boek. Interessant om te lezen is welke dieren er in en om Schiedam te spotten zijn. "Er leven in Schiedam heel veel dieren en planten die vroeger helemaal niet in deze omgeving voorkwamen, soms zelfs niet eens in Nederland", zo is te lezen. Denk bijvoorbeeld aan de Amerikaanse rivierkreeft, de roodwang waterschildpad en de grote Canadese gans. Je kunt heel veel beesten spotten, maar om een vosje te zien moet je veel geluk hebben. In het boek kun je bijhouden welke dieren je spot. Het is een greep uit de verschillende onderwerpen in het boek. 

Voor de thuisblijvers is het een boek om leuke vakantiedagen in eigen stad door te brengen en voor degenen die wél met vakantie gaan een boek om op reis mee te nemen. Kinderen die in Schiedam wonen, maar het boek niet op school hebben ontvangen, kunnen een gratis boek aanvragen per e-mail: post@blieppas.nlGerelateerd