Genoeg om trots op te zijn

03-04-2016 Uit Han van der Horst


COLUMN - Op haar afscheidsbijeenkomst in de aula van het Stedelijk Museum kreeg Diana Wind een demonstratief applaus. Haar toespraak was al onderbroken door een vrouwelijke fan, die uitriep: “Diana is de godin van de jacht”.

Toch had de bijeenkomst een bittere ondertoon. Ongetwijfeld heeft Diana Wind zich verzoend met de manier waarop zij de leiding van het museum moest neerleggen, maar zich voorgesteld dat het zo zou aflopen, heeft zij zeker niet. Niettemin was ze trots en zeer aanwezig, met opgespeld de versierselen die zichtbaar maakten dat zij officier was in de Orde van Oranje Nassau (en degenen die het tapijt onder haar voeten wegtrokken niet).

Nu gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat ze daar zelf ook de hand in had. Diana Wind meldde veel te laat dat haar museum bezig was tegen een onoverbrugbaar tekort aan te lopen, zodat de gemeente het museum met een noodkrediet te hulp moest schieten. Dat tekort is ontstaan omdat de overheid in de zware jaren direct na de crisis, hevig op kunst en cultuur heeft bezuinigd.

Diana Wind is óók het slachtoffer van de omstandigheden. Toch mag je van een directeur verwachten dat zij zo´n rots der struikeling tijdig signaleert, alle hens aan dek roept en het SOS uitzendt, nog voordat het schip is lek geslagen.

Allemaal goed en wel maar het is oneerlijk om een oordeel over het functioneren van Diana Wind alleen op de rampspoed van de laatste jaren te baseren. Dan vergeet je dat zij bijna eenentwintig jaar leiding heeft gegeven aan het Stedelijk Museum. De kinderen die in het jaar van haar aantreden geboren werden, zijn nu ruimschoots volwassen. Tot de financiële crisis die haar de das omdeed, organiseerde zij de ene succesvolle tentoonstelling na de andere. Wat haar naar Brazilië vertrokken voorganger Pieter Tjabbes begon, zette zij met verve voort. Het krakkemikkige monument op de Hoogstraat werd gerestaureerd en koningin Beatrix verrichtte de heropening. Neem een ding van mij aan: het koninklijk huis laat zich niet verleiden om zijn naam aan een of andere flauwekultent te verbinden. Diana Wind heeft veel opgebouwd waar haar opvolgster plezier van zal hebben.

Een interim-manager heeft ervoor gezorgd dat het museum een nieuwe koers kan inslaan. Het was na eenentwintig jaar ook wel tijd dat de epoque Wind beëindigd werd.

Maar de volle aula en het demonstratieve applaus waren welverdiend. Diana Wind heeft genoeg om trots op te zijn.

 


Gerelateerd