Geen geld en actie gemeente voor songfestival

25-09-2019 Uit Redactie


SCHIEDAM – De gemeente Schiedam steekt geen geld in het Eurovisie Songfestival. Ook ziet het gemeentebestuur geen rol voor de gemeentelijke organisatie  weggelegd waar het gaat om het bedenken en organiseren van activiteiten in het kader van de liedjeswedstrijd.

Dat stelde wethouder Marcel Bregman gisteren in de raad. Jane Ortet had namens Denk gevraagd of de gemeente van zins is een plan op te stellen hoe zo flink mogelijk te profiteren van het songfestival. “Met honderdnegentig miljoen tv-kijkers en vijftigduizend bezoekers is het een ‘once-in-a-lifetime experience’, ook voor de regio en Schiedam”, aldus Ortet. Met overvolle hotels zijn er veel mogelijkheden voor city-marketing, zo stelt het commissielid. Het is zaak daar goed voorbereid op in te springen, zo vindt zij. “Via culturele randprogrammering en uitstapjes moeten mensen verleid worden om Schiedam te bezoeken.” En dat zou in de ogen van Denk iets mogen kosten, getuige de vraag of de gemeente geld beschikbaar stelt om de kansen van het songfestival te benutten.

Bregman antwoordde afhoudend, ook al stelde hij het met Ortet eens te zijn dat het Eurovisie Songfestival ondernemers en instellingen actief in de stad kansen biedt. Maar concrete actie is van de gemeente niet te verwachten, anders dan ‘stimuleren en enthousiasmeren’. “Waar het gaat om city-promotie, de filmpjes waarover gesproken is, zijn alle gemeenten in de regio gesprekspartners.” Het onderwerp is in de metropoolregio besproken; gemeentes trekken hierin samen op. “Daar hoeft niet voor betaald te worden”, aldus de wethouder. “Rotterdam heeft bevestigt dat daar gesprekken over plaatsvinden.”

Volgens Bregman is het aan partijen in de stad, het Centrummanagement en Stadspromotie Schiedam om activiteiten in gang te zetten. “Wij geven het signaal af dat wij het belangrijk vinden. Daar moet het blijven, ik zie niet wat wij als gemeente voor heel actieve rol moeten pakken, anders dan stimuleren en enthousiasmeren. En als ze ons nodig hebben staan we daar voor open.”

Geen uitgewerkt promotieplan dus van de gemeente. Dat betekent ook geen hoge kosten. Andreas Rose vroeg er namens LOS nog eens naar. “Ik wil niet verrast worden met het bericht dat we gaan meedoen en of we even honderdduizend euro willen...” Bregman liet weinig twijfel. “Nee, we hebben geen gelden vrijgemaakt en zijn ook niet van plan dat te doen. Nogmaals, als zich ergens een kans voor doet, moet er ergens budget vandaag gehaald kunnen worden. Maar ik zie daar geen grote dingen in, sterker nog, er is nu geen sprake van een concrete vraag.”Gerelateerd