Categorieën

Service

Geen blauwdrukken meer op het fotofestival

Geen blauwdrukken meer op het fotofestival
Uit

Geen blauwdrukken meer op het fotofestival

  • Redactie
  • 12-10-2017
  • Uit
Geen blauwdrukken meer op het fotofestival
SCHIEDAM - Het Fotofestival Schiedam heeft dit jaar als thema: Blauwdruk. Het festival wordt vanavond geopend.

"Anno 2017 bevinden zowel fotografie als grafische vormgeving zich in een fascinerende transformatie", zo stellen de organisatoren van het festival. "Deze disciplines zetten vraagtekens bij hun traditionele oorsprong en proberen zichzelf opnieuw uit te vinden. Veel fotografen onderzoeken hoe zij de ‘traditionele’ camera anders kunnen inzetten en gebruiken grafische, maar ook ruimtelijke vormgeving om hun kijk op de realiteit uit te dragen." Daarbij staat het medium dus niet meer vast.

Een blauwdruk staat ook voor een begin, een uitgangspunt. "Alhoewel het procédé van de blauwdruk in de grafische- en fotografische wereld is ingehaald door verschillende digitale toepassingen, leeft het figuurlijk nog voort; de blauwdruk als een plan van uitvoering of een prototype van een bestaand object of werkelijkheid." In Other Evidence: Blindfold - te zien in Monopole - toont grafisch ontwerper Titus Knegtel door middel van een mix van archiefmateriaal een nieuwe interpretatie op het onderzoek van de misstanden in Srebrenica, die vaak politiek onderbouwd is, maar volgens hem de daadwerkelijke gebeurtenissen onvoldoende belicht. Zijn werk is ook wel een blauwdruk te noemen, gebaseerd op feiten en bewijsmateriaal van een bestaande realiteit, aldus de festivalorganisatie. "Maar door de aandacht te verleggen op de daadwerkelijke gebeurtenissen, en niet op de politiek en positie van de Dutchbat-soldaten erachter, prikkelt dit werk de toeschouwer om eigen ideeën te vormen."

Het thema Blauwdruk helpt ook om stil te staan bij het gegeven dat de werkelijkheid zoals uitgedrukt in de fotografie, niet meer als rechtlijnig of als een realistische blauwdruk kan worden ervaren. "Onze exposanten zijn, net als hun werk, eerder multidisciplinair dan in een hokje te plaatsen. Ze gebruiken nieuwe technieken, zoeken naar interactie en bieden ruimte tot nadenken." Of het nu gaat om de invloed van drones op onze samenleving (Whiplash Transition van Lisa Barnard en The Operators and the Targets van Rune Peitersen) of de hyperrealistische verloren werelden (Lost Worlds) van Rob Wetzer. Zij proberen verhalen tot uitdrukking te brengen vanuit de gedachte dat de realiteit er voor ieder anders uitziet, en geen definitieve vorm kent.

Opmerkelijk is het werk van Schiedamse fotografen en ontwerpers dat te zien is de Comeniusgymzaal. Het gaat om 'DNA bekend' en 'What is Reality'. In de expo ‘DNA Bekend’ presenteren vijf Schiedamse fotografen de blauwdrukken van hun zijn. 'What is Reality' brengt het werk van vijf Schiedamse ontwerpers die aan de slag zijn gegaan met de uitgebreide collectie van het beeldarchief van het Gemeentearchief Schiedam, in een onderzoek naar wat de realiteit is van de stad en haar geschiedenis.

Vanavond is de opening van Fotofestival Schiedam 2017 om acht uur in het stedelijk museum. Sprekers van de avond zijn wethouder van cultuur Marcel Houtkamp, fotograaf Luis Hernan, Deirdre Carasso (directeur Stedelijk Museum Schiedam) en Lise Straatsma (organisatie Fotofestival Schiedam). Vanaf morgenochtend zijn alle exposities open voor publiek.