Ga absoluut een keer kijken

05-02-2017 Uit Han van der Horst

COLUMN - Het was gistermiddag hardstikke druk in het Stedelijk Museum. De kapel was bomvol en directrice Deirde Carasso moest vragen of zij wel verstaanbaar was, toen ze het woord nam. Ze had ook al van sommige aanwezigen gehoord dat het wel een reünie leek.

Dat klopte. Op een bepaalde manier verschilden de aanwezigen van het publiek dat anders op openingen afkomt, inclusief die van de Volkskrantprijs. Dat komt door wat er werd tentoongesteld. Naast de beroemde schaduwkunstwerken van onze stadgenoot Diet Wiegman, was er eindelijk weer eens een historische expositie ingericht.

Het museum wil in een reeks van tentoonstellingen inzicht bieden in wat het sinds de oprichting in 1899 aan historisch erfgoed beheert. Dat mag je met gerust hart een allegaartje noemen. De kern is een schenking uit 1899 van majoor Visser, wiens ziel en zaligheid in de stedelijke schutterij was gelegen. Het museum beschikt dan ook over een grote verzameling pistolen en geweren die nu keurig achter glas te bezichtigen zijn. Maar voor het overige varieert de collectie van een bruidsjurk uit 1883 tot de stedelijke galg, die nu een van de meest spectaculaire items is op de expositie. Je kon er zes man tegelijk aan ophangen, maar zover is het niet gekomen. Als de galg - nu vierhonderd jaar oud - vier keer gebruikt is, dan was het veel. Onze voorouders waren zachtaardiger en milder dan wij tegenwoordig denken.

Zo'n historische tentoonstelling trekt een ander publiek dan exposities van kunstenaars. Dat had gevolgen voor de sfeer. Artistieke uitbundigheid maakte plaats voor ouderwetse Schiedamse gezelligheid. Toch was het allemaal nadrukkelijk een bijeenkomst van nette mensen. Ze waren ook bijna allemaal lelieblank. De andere gemeenschappen in onze stad, zoals de Turkse of de Antilliaanse, hebben de weg naar het museum nog niet gevonden en dat is jammer.

Hoe dan ook, het is allemaal verschrikkelijk leuk om te zien. Mensen, stap nou eens over die drempel heen, of liever gezegd: beklim die trappetjes eens. Het is leuk in het museum. Het is er extra goed toeven als het buiten waait en regent. Je kunt ook gewoon in de kapel blijven hangen om een hapje te eten. Er staan brood, kaas en andere ingrediënten voor een lekkere lunch. Hoeveel kost dat? Wat u vindt dat het waard is. U bepaalt zelf de prijs van uw broodje met oude kaas uit… Rotterdam.

Daarna bepaalt u of u de tentoonstellingen wilt zien.

Doe het nou. Kom er heen. Ga eens voor iets anders dan die eeuwige Action en Hema.Gerelateerd