Funda Gül Özcan wint Volkskrantprijs

19-04-2019 Uit Redactie

Özcan in gesprek met Anna van Leeuwen van de Volkskrant, voor haar installatie in Schiedam - op de kleine foto een detail


AMSTERDAM - Werk dat ḿanoeuvreert tussen sterke verontrusting en grote vrolijkheid. Dat leverde Funda Gül Özcan de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2019 op.

De naam van Özcan als winnaar werd gisteravond bekendgemaakt tijdens een rechtstreekse uitzending van het Avro-Trosradioprogramma Opium. Het oordeel werd unaniem geveld door een jury onder voorzitterschap van oud-politica Andrée van Es. "Haar installaties laten zich ervaren als een achtbaan waarin van alles tegelijk met de kijker gebeurt. Haar diorama's zijn rijk, fascinerend en zowel raadselachtig als technisch verbluffend." De jury heeft de indruk dat Özcan staat voor een toekomst met een 'nog rijker oeuvre' dan tot nu.

De 34-jarige kunstenares wint met haar titel een geldbedrag van tienduizend euro en een publicatie ter waarde van hetzelfde bedag. Dat laatste zei ze het belangrijkst te vinden. "Kan ik eindelijk al mijn werk van de afgelopen jaren eensbij elkaar laten zien.

Behalve Özcan waren fotograaf Lonneke van der Palen en collageschilder Neo Matloga genomineerd voor de prijs, bedoeld voor kunstenaars niet ouder dan 35 jaar. Zij dingen nog mee naar de publieksprijs. Hun werk is tot en met 16 juni te zien in het Stedelijk Museum Schiedam. Daar kan op de drie gestemd worden.

Bekijk de foto's


Gerelateerd