Foto's Gusto in trek

16-04-2018 Uit Redactie

Wie biedt? Foto: Stedelijk Museum Schiedam

SCHIEDAM - De veiling van foto’s van de Gusto, gemaakt door Cas Oorthuys, sloeg gisteren aan in het Stedelijk Museum Schiedam. De circa dertig foto’s brachten in totaal € 6.770,- op.

De foto's van Oorthuys kwamen onder de hamer aan het einde van de tentoonstelling 'Wij waren de Gusto. Foto’s van Cas Oorthuys, 1959 - 1961.' "We zijn ontzettend blij dat de tentoonstelling voortleeft in de huizen van de mensen", zegt directeur Deirdre Carasso.

De veiling trok kopers van wisselend pluimage: familieleden van de Gusto-oprichter, bedrijven, Schiedammers en fotoliefhebbers. Ook waren er ex-medewerkers van de werf Gusto. Eén foto kwam terecht bij de dochter van een geportretteerde werknemer. Van tevoren was afgesproken dat mensen niet meer dan twee foto’s konden kopen. De biedingen begonnen bij veertig euro.

Het meeste leverde een foto op van het monteren van de boeg van een schip. Er werd flink tegen elkaar opgeboden en uiteindelijk sloeg de veilingmeester af bij 680 euro. De sfeer tijdens de veiling was vrolijk en levendig. Er werd flink gelachen. En mensen gunden elkaar een aankoop.

De veilingopbrengst gaat deels naar het project Captions for Cas, waarmee het Nederlands Fotomuseum het gehele archief van Cas Oorthuys digitaliseert en beschikbaar stelt aan een breed publiek. Het andere deel is bestemd voor het Gusto-monument in Schiedam. Dat komt vlak bij het voormalige werfterrein.Gerelateerd