Exclusieve bezichtiging pikante tekeningen Edgard Tytgat

07-08-2018 Uit Advertentie

Edgard Tytgat, Huit dames et un monastère, 1941-1947, privécollectie, copyright M-Museum Leuven


SCHIEDAM - Er was een tijd dat mensen de pikante tekeningen van Edgard Tytgat alleen achter een gordijntje mochten bekijken. Je moest boven de 21 zijn én getrouwd. Die tijd is voorbij. Nu is iedereen welkom bij de exclusieve bezichtiging van ruim vijfhonderd licht erotische werken in het Stedelijk Museum Schiedam.

Op de tentoonstelling Edgard Tytgat, Vlaamse meester (tot en met 2 september) liggen 32 exemplaren uitgestald. De bijzondere bezichtiging van alle werken is op 20 augustus en begint om drie uur. Vanwege de kwetsbaarheid van het werk is het aantal deelnemers beperkt. Wie erbij wil zijn kan zich het beste zo snel mogelijk aanmelden, want vol = vol. Aanmelden is verplicht en kan via I: info@stedelijkmuseumschiedam.nl ovv. van 'Huit dames'.

Erotisch kaartspel

Tytgat maakte de tekeningen tijdens de Tweede Wereldoorlog onder de titel 'Huit dames et un monastère' (Acht dames en het klooster). Tijdens deze exclusieve bezichtiging bekijken we alle ruim vijfhonderd tekeningen. Wim Noordhoek, Tytgat-fan, radiomaker, journalist en schrijver, zal erover vertellen. De tekeningen gaan over twee priesters die een erotisch kaartspel spelen, waarbij de acht vrouwen de inzet zijn. Elk van hen neemt de identiteit van een speelkaart aan. Het spel beslist over hun lot.

Nieuwe betekenis

Deze onuitgegeven reeks aquarellen bestaat uit vijf boeken, meer dan vijfhonderd pagina’s die Tytgat over een periode van vijf jaar schilderde. Door het boek te bekijken krijgen verschillende personages en scènes uit andere schilderijen plotseling een nieuwe betekenis.

Lees meer over de aquarellen in deze blog van Wim Noordhoek.


Gerelateerd