Elegant orgel weer als een zonnetje

19-01-2018 Uit Redactie

SCHIEDAM - Het Hess-orgel in het Stedelijk Museum Schiedam 'doet' het weer. Stadsorganist Arjen Leistra gaf daarvan vanmiddag een proeve. Hij bracht werken van Mozart, Bach en Haydn maar ook van Philip Glass en nam daarmee het orgel uit 1773 opnieuw in gebruik.

De gemeente Schiedam financierde het herstel van het orgel, dat door verwaarlozing en vuil van onder meer een verbouwing, niet meer viel te gebruiken. Van den Heuvel Orgelbouw uit Dordrecht verrichtte de schoonmaak- en herstelbeurt van het 'elegante' orgel. Een volle museumaula vormde het dankbare publiek om het werk van Van den Heuvel en Leistra te waarderen. De organist werd in de uitvoering van twee Kirchensonaten van Mozart - geschreven kort na de ingebruikname van het orgel, zo'n 240 jaar geleden - bijgestaan door de violistes Machteld van Delft en Saskia Vuik. Leistra koos behalve het achttiende eeuwse werk van de drie grote componisten ook voor een modern stuk van Glass, om de relatie met het museum en de moderne kunst daarin te onderstrepen.

Het is de bedoeling dat Leistra de komende maanden vaker het orgel bespeelt. Elke eerste vrijdag van de maand tot aan de zomervakantie verzorgt hij een lunchconcert, met steeds een van de zes Franse Suites van Bach centraal staand.

Bekijk de foto'sGerelateerd