Een weekend vol plezier

08-09-2019 Uit Han van der Horst


COLUMN - De vakantie is voorbij en ook de zomer begint afscheid te nemen. Nu en dan zijn er al echte herfstwolken te zien. De files hebben hun plaats op de snelweg opnieuw ingenomen. We moeten op maandagochtend met frisse tegenzin aan het werk.

Dan probeer je op de een of andere manier toch dat vakantiegevoel een beetje vast te houden. Je probeert in de werkelijkheid van september stukjes van die mooie zomer te herkennen.

Daar wordt komend weekend – 13, 14 en 15 september – actief hulp bij geboden, want dan geeft onze stad ampel gelegenheid tot een korte vakantie in eigen stad. Er is een heleboel te doen: in de Grote Kerk vindt het jeneverfestival plaats. Het Stedelijk Museum organiseert een boksweekend met veel vriendschappelijke wedstrijden en het schijnt dat directeur Deirdre Carasso persoonlijk de handschoenen gaat aantrekken.

Dit alles wordt omhelsd door de Open Monumentendagen. Die vinden dit jaar plaats onder het motto: ‘Plekken van plezier’.

Twee dagen lang zijn er overal in de stad tussen pakweg twaalf en vijf uur monumenten en oude gebouwen open, waar u anders nooit in komt. Er zijn tal van leuke evenementen: kroegentochten langs Schiedams traditionele cafés, tokkelen vanaf de molen. Ik kan daar nog lang over doorgaan maar dat hoeft helemaal niet. Het comité Open Monumentendagen heeft een prachtig, rijk geïllustreerd bewaarboekje gemaakt met mooie verhalen en het hele programma. Dat kunt u op verschillende plekken in de stad oppikken, waar stapeltjes klaar liggen. De grootste voorraad wacht echter op het I-Punt in de Waag tegen de Grote Kerk aan op de Grote Markt. Neem in ieder geval zo´n boekje mee als u langskomt.

Het wordt een prachtig weekend. Ga de stad in. Geniet. Verwonder je over dingen die je nooit over Schiedam gedacht had. O ja, hier is het programma.Gerelateerd