Een uur alleen met Mark Rothko? Laatste plekken!

28-07-2019 Uit Advertentie

Bezoeker bij Mark Rothko; foto: Aad Hoogendoorn


SCHIEDAM - Wat voor kracht schuilt er in het schilderij van Mark Rothko dat nu in het Stedelijk Museum Schiedam hangt? Bezoekers kunnen daar tot en met 5 januari 2020 achter komen bij de tentoonstelling Rothko & ik. Je mag minimaal vijf minuten in je eentje één van zijn topstukken bekijken. Wil je vóór openingstijd een uur alleen zijn? Dan moet je snel zijn. Daarvoor zijn dit najaar nog 32 plekken beschikbaar. Via de website kun je dat boeken.

Van CoBrA tot boorolie

Tijdens openingstijden kan iedere bezoeker genieten van het intieme moment alleen met Rothko. Het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960 hangt vanwege de renovatie van Museum Boijmans Van Beuningen tijdelijk in Schiedam. Op weg naar de zaal kom je één van de publiekslievelingen van het museum tegen: het Mannetje met de zon van Karel Appel. In dezelfde zaal zie je ook de installatie van Zoro Feigl. 'Van CoBrA tot boorolie' heet die tentoonstelling, verwijzend naar het materiaal waarmee Feigl kunst maakt.

100% vrouw

De andere vleugel van het museum is voor honderd procent ingenomen door vrouwen. Het museum toont tien avant-garde kunstenaars die je gezien moet hebben. Hoe beroemd sommige vrouwen ook waren, na hun dood werden ze uit de kunstgeschiedenis geschreven. Een flink aantal raakte in vergetelheid. In Nederlandse musea is slechts dertien procent van de kunst gemaakt door vrouwen.

De Plastic Tas

Ook te zien: 'De Plastic Tas' van Bob Lens, waarbij de kunstenaar samenwerkte met internationale kunstenaars als Keith Haring. "Kleine dingen als de plastic tas kunnen iets groots vertellen", zegt Lens. Op een heel andere manier houdt kunstenaar Erik Mattijssen zich ook bezig met ‘gewone dingen’. Hij schildert vaak spullen dicht bij huis als een pak koekjes of een jeneverfles.
Het museum staat verder stil bij de Hoogstraat, de winkelstraat waaraan het museum ligt. De Hoogstraat staat symbool voor veel winkelstraten in Nederland waar schaarste en overvloed, trends en tradities hun sporen achterlieten.


Gerelateerd