Een steeg met een naam

29-10-2016 Uit Han van der Horst

COLUMN - Het wordt steeds moeilijker om vast te stellen hoe het is gesteld met de restauratie van het pand naast de voormalige Schoenenreus op de Hoogstraat. Een steeds dichtere schutting maakt het passanten moeilijk om naar binnen te gluren. Toch zie je veel Schiedammers tegen beter weten in proberen om een kijkje te nemen. De verwachtingen zijn hooggespannen.

Het bedoelde huis heeft een kern uit de zestiende eeuw en de opdrachtgeefster - het Jenevermuseum - wil wat er in de loop der tijden aan verknoeid is, allemaal recht laten zetten. Het moet dus echt een parel worden aan de Hoogstraat.

Geen wonder dat mensen nieuwsgierig zijn.

Het is de bedoeling dat beneden een nieuwe ingang komt voor het Jenevermuseum. Naast het pand bevindt zich bovendien een steeg die misschien wel meer dan een eeuw voor het publiek gesloten is gebleven. Toch loopt hij pal langs de Havenkerk helemaal door tot aan de Lange Haven. Het is de bedoeling dat die weer opengesteld wordt voor het publiek. En Sjef Henderickx wil hem plaveien met stenen waarin de brandijzers van vroeger zijn afgedrukt. Elke branderij had zijn eigen specifieke ijzer.

Dat wordt dus mooi.

Als die steeg weer openbaar wordt, moet hij wél een naam krijgen. Donderdag zat ik over dit onderwerp te praten met kastelein Rob van Klaarwater, zijn vrouw Ineke en stamgast Jan van der Meulen. Eigenlijk, zei Rob - of misschien was het Jan - moet je die steeg Rein Melcherssteeg noemen.

Waarom Rein Melchers? Hij was de laatste directeur van de roemruchte distilleerderij Melchers met zijn even roemruchte merk Locomotief. Echte Schiedammers verwarren zijn bedrijf niet met dat van J.J. Melchers, waar ze Olifant maakten. U weet wel: van even een Olifantenpootje zetten.

Rein Melchers - nu hoogbejaard - heeft zich zijn werkzame leven lang ingespannen voor het behoud van het historische erfgoed uit Schiedams branders- en distillateursverleden. Als zodanig heeft hij grote verdiensten voor onze stad. Het Jenevermuseum heeft niet voor niets juist in zijn bedrijfspanden onderdak gevonden.

Rein Melcherssteeg, dat ligt voor de hand. Daar hoeft de Schiedamse straatnamencommissie niet lang over na te denken.Gerelateerd