Een Spikkelaasvarken gaat er goed in

11-11-2018 Uit Redactie

Foto's: Roger Pluijm

SCHIEDAM -  Ton van der Horst maakt er een gewoonte van om op de tweede vrijdag van november Spikkelaasvarkens te maken.

De ras-Schiedammer is zo een van de weinigen die een oude traditie in ere houden: al toen er nog varkensmarkten in Schiedam werden gehouden, maakten de bakkers in de stad op die vrijdag hun 'varkens' van speculaas. Bakker Ammerlaan in de Hof van Spaland houdt de traditie nog in ere, maar is voor zover bekend de enige beroepsbakker die dit doet.

Van der Horst is van beroep uitvaartbegeleider, maar houdt van traditie en bakt zo al jarenlang Spikkelaasvarkens voor de vrijwilligers van de basiliek, die op die tweede vrijdag in de weer zijn in en rond de kerk,met bloemen of schoonmaak. Natuurlijk trekt het ook zo zijn liefhebbers die de koffie 'met' op die vrijdag niet aan zich voorbij willen laten gaan.

Toch was er na de koffie in de pastorie aan de Singel nog genoeg over om ook aan de leveranciers te denken. Van der Horst kocht zijn 'grondstoffen' in de winkel van molen De Walvisch. En ook daar gingen de Spikkelaasvarkens van Van der Horst er bij personeel en vrijwilligers goed in.