Een plek waar het gezellig en lekker is

23-09-2018 Uit Redactie

Edward Molenaar en Carlijne Versluis: "Zo trots!"

SCHIEDAM – Het moet 'net niet de huiskamer' van Schiedam worden. Een plek waar het gezellig is, met een warme sfeer en waar je goed kunt eten en drinken: Babbels. Het grandcafé ging gisteren open voor publiek.

De ondernemers achter Babbels zijn Edward Molenaar en Carlijne Versluis, sinds een paar jaar een liefdespaar, die samen al café De Babbelaar en snackbar De Knabbelaar in de Rembrandtlaan uitbaten. Zij huren het voormalige café De Unie – en afgelopen jaar ook Uniek – van Edwin Muller, sinds enkele jaren de eigenaar van het pand.

Er is lang verbouwd aan De Unie, sorry, Babbels. “In december vorig jaar hebben we besloten Babbels te gaan doen”, vertelt Versluis. “We dachten toen in maart open te kunnen gaan.” Maar kabels 'goed voor de hele stroomvoorziening van Schiedam en Vlaardingen' liepen pal voor de deur langs en moesten eerst verlegd worden. Daarna bleek hoe druk de aannemers het vandaag de dag hebben: alles kostte tijd.

Er moest verbouwd worden, want de zaak was tot dusver te klein, in de ogen van Molenaar en Versluis. Te klein om rendabel te kunnen draaien op de manier zoals hen voor ogen staat. Dat is ook gelijk het belangrijkste antwoord op de vraag waarom Babbels wel zal slagen, waar Jolanda
Arbouw en Barry Bernard het met Uniek niet konden bolwerken. “Toen we aangaven om dit te gaan doen aan Edwin, was dat wel op voorwaarde dat de uitbouw er zou komen.”

Dat is gelukt, en hij is mooi geworden, en beeldbepalend. Een serre is het geworden, met veel licht, op de tafeltjes, een lekkere plek voor een lunch. Maar alleen een dagzaak wordt Babbels niet. “We proberen van alle markten thuis te zijn. Lunch, borrelen met een plankje met hapjes, en diner. Niet te luxe, maar iets goeds.” Van groot belang is 'de fijne kok' die Carlijne en Edward wisten aan te trekken: Ed van Vliet, bekend in Schiedam van 't Sterrebos. Hij moet varkenshaasjes en satés op tafel gaan zetten, maar ook 'een beetje ouderwetse gerechten als een garnalencocktail en een broodje warm vlees'. En een Babbelsplankje, met voor twee personen de keus van de chef.

Een andere troefkaart die de nieuwe uitbaters voor denken te hebben op de oude, is de ervaring. “Edward heeft dertig jaar in de Babbelaar gewerkt.” Die kent het klappen van de zweep. Om het verschil tussen beide zaken aan te geven zegt Versluis: “De Babbelaar is een echte buurtkroeg. Daar komt de werkman met zijn verfbroek na zijn werk even een biertje drinken. In Babbels zouden we het waarderen als hij zich dan eerst even thuis gaat opknappen om daarna hier een biertje te komen drinken.” Zelf draait ze nog maar een fractie van die tijd mee in de horeca, vooral in de Knabbelaar. “Maar ik heb driehonderd procent energie”, zegt ze over zichzelf.

Een belangrijk moment om Schiedammers bekend te maken met hun 'nieuwe huiskamer' zijn de Brandersfeesten, komend weekend. Want die moeten als vanouds worden – bij de Unie: groot feest op bijzondere momenten in het jaar. Op vrijdag is coverband De Juf aanwezig, op zaterdag staat de Haagse zanger Donny van der Roest op het podium, met daarna dj Alex en op zondag moet Jewelste het Schiedamse publiek aan het dansen krijgen. “Babbels is normaal tot op zijn laatst twaalf uur open.” Maar op de hoogtijdagen kan dat dus later worden. “Live muziek zullen we niet wekelijks hebben.” De openingstijd van Babbels is vooralsnog 11 uur in de ochtend.

De zaak zal zeven dagen in de week open zijn. Dat zal veel vergen van Versluis en Molenaar. Met drie zaken. “Gelukkig zijn we boven de zaak gaan wonen. Zo kan mijn dochter alleen thuis zijn.” Hoe het zich precies allemaal gaat plooien moet natuurlijk nog blijven. Blij zijn de ondernemers dat ze erin geslaagd zijn om Michel Bouman, bekend van de zaak op de Rotterdamsedijk en enkele jonge medewerkers aan te trekken. Het team van Babbels is zo tien mensen groot. “De komende tijd zetten we de puntjes op i.” Oh ja, niet vergeten, even het opstapje in de zaak in een opvallende verfkleur zetten - want anders gaan mensen struikelen...

Dat soort 'puntjes' verhinderen Versluis en Molenaar er niet van nu al 'ontzettend trots te zijn op de zaak zoals die er nu staat'. Na het harde werken – 'de bouwvakkers zijn tot donderdag bezig geweest' – overheerst nu vooral de verwondering dat het gelukt is. “Zoals het erbij staat. Het moet een verrijking voor de stad worden. Voor ons een warm bad...'

Hoe ziet dat er over een jaar uit? “Dan is dit een warme, bloeiende, gezellige zaak voor Schiedam. Met een naam die bij ieder in de mond ligt." 'Kom, even koffiedrinken bij Babbels', zoiets. Met toeristen die het museum of de molens hebben gezien, met stamgasten, mensen van bedrijven in de buurt die lunchen of een afzakkertje nemen en af en toe een feest of gezelschap. “Op 2 oktober hebben we onze eerste groep binnen, wielrenners...”


Bekijk de foto'sGerelateerd