Een heksencheck voor de Waag

29-11-2018 Uit Redactie


SCHIEDAM - 'Dit is de heksencheck'. De vuurproef die bepaalt wie heks is en wie niet. En hoe toepasselijk: dat gebeurde voor de Waag, het gebouw waar gewogen werd. En als een vrouw te licht werd bevonden, dan kon ze op de brandstapel eindigen, als heks.

Vuur was er vanavond ook, op de Grote Markt, maar daar werd snoep in verwarmd. Op het plein werd tijdens het Heksenfeest griezelsnoep gemaakt, en heksencocktails, mandarijnen werden griezelige kopjes als de haloweenpompoenen, cakejes werden griezelig versierd. En ook de chocola die er was, dat was geen gewone chocola, zo zal blijken in De Heksen, het stuk dat vanaf 15 december te zien zal zijn in het Theater aan de Schie.

De check werd uitgevoerd door een flink deel van de ongeveer twintig toneelspelers en veertig spelende en zingende kinderen die aan De Heksen mee zullen doen. Het werd een zogenaamde flashmob, die volgde op een voorproefje uit het stuk dat werd gespeeld in De Waag. Het ging om het spannende stuk waarin een heks wordt ontmaskerd door hoofdrolspeler Max, De troupe van De Heksen werkt dezer dagen hard om tiptop te zijn voor de première; vanaf gisteren tot en met zaterdag zijn zij dagelijks aan de bak, met gisteren een preview, het Heksenfeest vandaag, morgen en zaterdag ook weer oefenen. De spanning stijgt voor hen - maar vanavond was het toch vooral feest.

De ondernemende bezoekers van het Heksenfeest liepen ook de Hoogstraat heen en weer. Daar waren in negentien winkels heksenattributen te vinden, vergezeld van een letter. Die letters van een spreuk, goed voor twee vrijkaartjes voor het theaterstuk. En de spreuk is... dat melden we morgen.

Bekijk de foto'sGerelateerd