Categorieën

Service

Een echte vos in de stad

Een echte vos in de stad
Uit

Een echte vos in de stad

  • Redactie
  • 24-05-2020
  • Uit
Een echte vos in de stad

Foto's: Paul Meuldijk


ROTTERDAM – Paul Meuldijk maakt flink wat kilometers, op zijn tochten op zoek naar het moois dat hij met zijn foto’s wil vastleggen. Te voet, in Schiedam, in Vlaardingen en soms verder.

Zo stuitte hij onlangs op werkzaamheden, pal achter het Marconiplein. Er werd gewerkt aan het neerzetten van iets groots, een kat, nee, een vos. Zie de foto hierboven.

Een dag later kwam hij terug en maakte de reportage af.

Het is de Bospoldervos, een kunstwerk van Florentijn Hofman. Die wordt beschouwd als ‘beeldend essayist’, hij maakt kunstwerken die te beschouwen zijn als driedimensionale essays. Dat is een tekst, non-fictie, dus gebaseerd op de werkelijkheid, geschreven op een mooie manier, plezierig om te lezen, persoonlijk en met humor gebracht. Een tekst die moet uitnodigen tot nadenken, tot interpreteren hoe dat in een eigen leven is.

Met de enorme Bospoldervos (zestien meter lang) wil Hofman dat ook doen. Vossen zijn onderzoekende, sluwe dieren. Enerzijds sprookjesdieren, maar vandaag de dag ook zo reëel als wat, zelfs in Schiedam en Rotterdam. Hofman vertelt erover in een interview met dagblad Trouw. “In dat deel van Rotterdam zijn ’s nachts regelmatig vossen te zien. Met mijn vos laat ik zien hoe de natuur de stad binnendringt. De vos is een indringer net zoals Rotterdam ook voor een groot deel bestaat uit mensen die van elders komen en die er net als de vos hun bestaansrecht opeisen. Doordat hij zo groot is zullen mensen over hem gaan praten. Je kunt onder hem schuilen, kinderen kunnen eronder spelen, waardoor hij ook een ontmoetingsplek wordt. Niet voor niets zet ik hem neer aan de minst aangeharkte kant van de Schiedamseweg.”

De vos dus als botsing tussen twee werelden: stad en natuur. De werkelijkheid en het sprookje. Het dier geeft een romantische draai aan het verhaal van de wijkbewoners: denk na hoe je als stad je poorten openhoudt voor ieder die verlangend naar een nieuwe toekomst zijn weg zoekt.

Hofman werd bekend met zijn grote kunstwerken, meestal dieren. In Arnhem realiseerde hij een enorm aardvarken, in Amsterdam een beer en ook de her en der opduikende grote gele badeend is van hem.

De Bospoldervos kreeg een plastic tas in zijn bek. Denk aan de markt op de Grote Visserijstraat, en de plastic zakjes die daar na afloop rondwaaien. Heeft die vos het tasje gepikt? Gaat hij rommel opruimen? Of heeft hij boodschappen gedaan? Het blijft natuurlijk wel een beetje een mysterie, zo’n vos.