Categorieën

Service

Drie jonge fotografen winnen Stipendium Schiedams Water

Drie jonge fotografen winnen Stipendium Schiedams Water
Uit

Drie jonge fotografen winnen Stipendium Schiedams Water

  • Advertorial
  • 13-12-2022
  • Uit
Drie jonge fotografen winnen Stipendium Schiedams Water

Foto: Julia Gat, hieronder foto's van Petraeus (de schaduw op de muur) en Braakman (het portret)


SCHIEDAM - Drie jonge talentvolle fotografen hebben het Stipendium Schiedams Water 2022 gewonnen; een jaarlijkse prijs die drie fotografen in staat stelt om de sociale transitie van Schiedam te verbeelden.

Na eerdere edities, waarbij onder anderen Cigdem Yűksel, Sander van Wettum en Sanne Donders de stad Schiedam via hun fotografisch werk verkenden, is het ditmaal de beurt aan Julia Gat, Florian Braakman en Bram Petraeus. De prijs bestaat sinds 2020 en is een initiatief van Cultureel Forum Schiedam. Nieuw is dat de winnaars dit jaar hun werk tonen in het Stedelijk Museum Schiedam. Van 14 januari tot en met 6 maart is de tentoonstelling te zien in de nieuwe Stadsgalerij van het museum.

Schiedam is in beweging 

​Schiedam is volop in beweging. Al eeuwenlang volgen vele economische en sociale transities elkaar in rap tempo op. Of het nu gaat om opkomende en verdwijnende industrieën, voortdurende migratiestromen, handel over zee of met het achterland of de grote stadsuitbreidingen aan de noordrand van de stad. Geen grote maatschappelijke omwenteling gaat aan de voormalige jeneverstad voorbij. Recent ziet Schiedam bijvoorbeeld een grote instroom van nieuwkomers, namelijk voormalige inwoners van grote steden in de Randstad die er een woning vinden. Het Stipendium Schiedams Water wil deze sociale transities vastleggen via de lens van talentvolle fotografen. De opdracht is - behalve het onderwerp - verder vrij van vorm. De drie fotografen mogen naar eigen inzicht een fotografisch verhaal maken over veranderingen die zij waarnemen in de stad. Ondanks de verscheidenheid in ontwikkelingen die zij verbeelden, is er elk jaar weer een gemene deler. Dit jaar gaat het werk bij alle drie de fotografen over diversiteit, verbinden, wortelen, beeldvorming, trots, bewustwording en kracht. Soms gezien vanuit een persoonlijk perspectief op verandering, om zo een deur te openen naar bredere maatschappelijke transitie.  

Vakjury en Stedelijk Museum Schiedam 

​De jury voor het Stipendium Schiedams Water bestond dit jaar uit: Anne de Haij, directeur Stedelijk Museum Schiedam, Reyn van der Lugt, kunstverzamelaar en oud-directeur Groninger Museum en Rebecca Simons, docent fotografie Willem de Kooning Academie en curator. Uit een longlist van dertig fotografen hebben zij drie veelbelovende fotografen geselecteerd. De tentoonstelling met het werk van de winnaars is de afgelopen jaren op verschillende locaties in Schiedam te zien geweest. Dit keer is de tentoonstelling in de Stadsgalerij van Stedelijk Museum Schiedam. Directeur Anne de Haij: ‘Ik heb het Stipendium leren kennen als een prijs die investeert in jonge, talentvolle kunstenaars en hen via hun werk verbindt aan Schiedam. Dat past bij het museum. Ook wij vragen kunstenaars te reflecteren op de stad. Daarom ben ik blij dat de tentoonstelling dit jaar hier plaatsvindt. Onze bezoekers leren bovendien via het werk van deze fotografen Schiedam (beter) kennen.” Vorig jaar kocht het museum het werk Schiedamse families van Cigdem Yűksel aan voor de collectie. 

​Over de fotografen

Julia Gat (Israël, 1997) woont en werkt in Rotterdam en Marseille. Ze studeerde kunst en geesteswetenschappen aan de Open Universiteit in het Verenigd Koninkrijk. Daarna volgde zij kunstopleidingen aan de Willen de Kooning Academie in Rotterdam en The School of Visual Arts in New York. Ze fotografeert en maakt ook video’s. Haar werk varieert van documentaires tot portretvideokunst, waarbij ze op zoek gaat naar interactie tussen mensen. Ze heeft diverse prijzen voor haar werk gekregen, zoals de Steenbergen Stipendium Publieksprijs 2021, de ISEM Young Photographer in 2020 en de Franse Prix Polyptyque in 2022.

​Florian Braakman (Nederland, 1988) volgde een opleiding Fotonica in Ede en daarna de opleiding Fotografie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Na zijn opleiding vestigde hij zich in Rotterdam Delfshaven, in de wijk Bospolder Tussendijken. Uit fascinatie voor de multiculturele samenleving van Rotterdam West besluit hij voor zijn project Delfshaven’s Finest (2013- heden) zijn medebuurtbewoners te fotograferen. Met de serie Broer (2017- heden) brengt hij de straatcultuur in beeld en voor de dia-installatie In Between Homes (2017- heden) reist Braakman met buurtbewoners naar hun vaderland. 

​Bram Petraeus (Nederland, 1987) studeerde Fotonica in Ede. Hij woont in Amsterdam en werkt onder meer voor NRC Handelsblad, dagblad Trouw en het UWV. Hij wordt vertegenwoordigd door Hollandse Hoogte en ANP. Petraeus won diverse prijzen, zoals De Zilveren Camera in 2022 (1e prijs in de categorie Kunst, cultuur en entertainment) en 2017 (3e prijs in de categorie Nationaal Nieuws). Ook was hij finalist voor de Brussels Street Photography Contest (2017).

​Stadsgalerij

​De tentoonstelling met werk van de winnaars van het Stipendium is te zien in de Stadsgalerij van het Stedelijk Museum Schiedam. Dit is een speciale ruimte in het museum waar altijd tentoonstellingen te zien zijn die samen met Schiedammers tot stand zijn gekomen. Het Stipendium Schiedams Water is een initiatief van Schiedammers en gaat over de sociale transitie van de stad. Cultureel Forum Schiedam klopte een jaar geleden aan bij het museum voor een samenwerking, en dit leidt nu tot de tentoonstelling Stipendium Schiedams Water 2022 met werk van Gat, Braakman en Petraeus.

Stedelijk Museum Schiedam

Hoogstraat 112, Schiedam

Meer over Stedelijk Museum Schiedam →