Categorieën

Service

Docusoap 'Buurt 15' in buitenbios Wolkenplein

Docusoap 'Buurt 15' in buitenbios Wolkenplein
Wonen

Docusoap 'Buurt 15' in buitenbios Wolkenplein

  • Redactie
  • 09-07-2015
  • Wonen
Docusoap 'Buurt 15' in buitenbios Wolkenplein

Morgenavond wordt buiten op het ‘Wolkenplein’ een film vertoond, met in de hoofdrollen de bewoners en oud-bewoners van de wetenschappersbuurt ofwel ‘buurt 15’ in Schiedam-Oost.

Het gaat met name om de Fahrenheitstraat, Dieselstraat, Daltonstraat, Morsestraat, Lorentzlaan, Buijs Ballotsingel, Fultonstraat, Bellstraat, Doctor Zamenhofstraat, Jan Leeghwaterstraat en Hogenbanweg. Deze buurt telt 625 woningen (telling 2010), waarvan 72% huurwoningen. Huizen in verscheidene straten in dit deel van Schiedam worden gesloopt. Het gaat met name om de huurwoningen. Voordat de sloop een feit is, zijn in de vorige maand verschenen krant ‘Verhalen op Sterk Water’ en in de nu te vertonen film markante buurtbewoners vereeuwigd.

“Sommige bewoners moeten verhuizen, terwijl anderen op hun vertrouwde stek blijven. Niet alle bewoners zullen kunnen terugkeren in de nieuwe huizen. Met het verdwijnen van de bewoners, verdwijnt ook een stuk geschiedenis van de wijk. Iedere wijk heeft ze; uitzonderlijke bewoners met hun bijzondere verhalen. Over het leven van vroeger, in de buurt, op straat. Hoe buurvrouwen naast elkaar zittend voor de voordeur de aardappels schilden, terwijl kinderen voetbalden op het pleintje. Over hoe de buurt voor elkaar zorgt en op elkaar let en over hoe hele families samen opgroeiden in de wijk en ook de kinderen er zelf weer gingen wonen. Het bijzondere van de wetenschappersbuurt willen we vastleggen, als een tastbare herinnering voor alle (oud)bewoners. Om met een glimlach nog eens terug te kunnen kijken naar dat wat geweest is. In een levendige buurtkrant, in een karakteristieke wetenschappersbuurtmuseum (dat langzaam groeit aan de Bellstraat 14a) en in een documentaire over de buurt krijgen deze verhalen een blijvende plek”, aldus de Stichting Mooi Werk. Het vastleggen van de geschiedenis van de buurt is een project dat wordt uitgevoerd door de cultuurscouts van deze stichting.

De avond begint vrijdagavond om acht uur met een hapje en een drankje en muziek. Om tien uur, als het donker wordt, zal de buurtfilm documentaire vertoond worden. Iedereen is van harte welkom. Einde programma om 22.30 uur.

Het ‘Wolkenplein’ is geen formele straatnaam. Je vindt dit plein tussen de Bellstraat en de Daltonstraat, grenzend aan de buurtpost van tante Nel in de Fultonstraat.