Distillers Academy, ook voor jaarclubs

28-09-2018 Uit Redactie

Schiedamse stokers vieren met Annemieke Loef de opening van de Distillers Academy. Vlnr: Jean-Paul Batenburg (Onder de Boompjes), David Trampe (Loopuyt), Sebastiaan van Bokkel (Bobby's), Dick Kraak (Catz), Nik Noordermeer (Herman Jansen), Bob Nolet en Remy de Kuyper.


SCHIEDAM – Op zo'n 25 boekingen rekent de Distillers Academy in zijn eerste jaar van bestaan. Vanmorgen werd het nieuwe initiatief formeel geopend, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van alle Schiedamse distilleerders, belangrijke partners in de 'academie'.

Met de Distillers Academy denkt directeur Annemieke Loef van Stichting Promotie Schiedam (SPS) een belangrijke trekker in handen te hebben voor Schiedam als jeneverstad. Die stad die 'ambachtelijk' is, en 'authentiek', met een rijk verleden, het Distillers District van het populaire Rotterdam. Met workshops en masterclasses kan het verhaal van de drank, zijn productie en de gevolgen op verleden en heden van de stad worden verteld.

Zo zijn er gesprekken gaande met vertegenwoordigers van rederij Aida Cruises om de vakantievierders op de Aida Perla, die in het seizoen wekelijks in Rotterdam afmeert, ook een programma in molen De Nieuwe Palmboom voor te schotelen.

De eerste boeking voor de Distillers Academy kwam gisteren direct na het openen van de website al binnen, meldt Loef bij de feestelijke aftrap. Als er dit jaar zo 25 volgen zijn de initiatiefnemers tevreden, in de verdere toekomst mikt men op zo'n vijftig boekingen per jaar.

Doelgroep zijn behalve groepen cruisevaarders ook groepen van bedrijven, jaarclubs en jenever- en ginliefhebbers. Een boeking kost 1100 euro, ongeacht het aantal deelnemers, ook al rekent SPS op gemiddelde groepen van zo'n tien tot vijftien mensen.

De academie is een aanvulling op de succesvolle gintours, die 'wat meer oppervlakkig' het verhaal van gin vertellen. Lekker een stukje door Schiedam slenteren en enkele borrels proeven, dat zijn de gintours vooral. De academie moet voor verdieping zorgen, voor mensen die al veel meer van het Schiedamse gedistilleerd weten en die kennis verder willen vergroten.

Maar de academie is niet puur bedoeld voor de studiebollen. Het mag en moet ook leuk, aldus Loef. Barrelproof uit Rotterdam treedt op als gastheer van de academie en 'neemt de bezoekers mee in de wereld van de cocktails'. De bezoekers/studenten wordt geleerd hoe 'optimaal een cocktail te maken'.

Verder zijn er vakspecialisten die zorgen voor de inhoud van de cursus. “Hoe komt de jenever in Schiedam?” Wat is Zwart-Nazareth? Wat is het verschil tussen gin en jenever. “Ik durf wel de garantie te geven dat de cursisten in tweeënhalf, drie uur alles te weten komen wat er te weten is over gedistilleerd.”

Op de tweede verdieping van de molen is een leslokaal ingericht om deelnemende 'klassen' te ontvangen. De ruimte kwam beschikbaar nadat molen De Nieuwe Palmboom zijn status als museummolen verloor aan De Walvisch.

Bekijk de foto'sGerelateerd