Dickens Festijn wegens succes geprolongeerd

11-01-2020 Uit Redactie

Marijn Poel: terwijl de tekeningen nog binnenstromen en moeten worden beoordeeld, alweer bezig met een nieuwe editie van het Dickens Festijn


SCHIEDAM – Er komt dit jaar een nieuw Dickens Festijn. En de datum is ook bekend: 19 en 20 december.

De organiserende stichting Triple C kon niet anders, zo vertelt Marijn Poel. “En we willen niet anders.” Het afgelopen Dickens Festijn pakte gewoon te goed uit. Niet dat zij en haar kompanen van Triple C anders hadden gewild dan een vervolg. Care, Cure & Culture (drie keer een c dus), daarvoor staat de stichting, en hoe cultureel wil je het hebben, als je terugkijkt op het Dickensfeest, twee weken geleden.

Een schatting blijft moeilijk te maken. Waren er vijfduizend bezoekers, zevenduizend, of meer? Ondanks het best niet beste weer. Het scheelde dat evenementen in Dordrecht en Rotterdam de week ervoor door slecht weer waren afgelast, aldus Poel. Handelaren waren blij dan toch hun spullen nog aan te kunnen bieden in Schiedam. Er was zodoende handel van wel zo’n zestig aanbieders, maar er was meer nog muziek, toneel, plezier en ontmoeting. Daarvoor deden ze het, Triple C.

De stichting is nog jong, bestaat nu een klein jaar, en is opgericht door enkele enthousiaste Schiedammers – Schiedamsen vooral: Marijn Poel, Jenneke van den Berg, Anette Kooij, Belinda Tange en Jim van den Berg. Maatschappelijk betrokken, en ondernemend. Ze willen Schiedam verrijken op cultureel gebied, maar ook waar het gaat om zorg en welzijn. Ze organiseren lezingen, bijeenkomsten, evenementen ‘om mensen met elkaar te verbinden, kennis te delen, ervaringen uit te wisselen en te inspireren’. Op hun website luidt het: “Triple C is een platform voor jong en oud dat maatschappelijke uitdagingen op een creatieve manier aanpakt. Wij zijn ervan overtuigd dat dit kan bijdragen aan een sterke gemeenschap.”

Daarbij spelen de interesses en kwaliteiten van de oprichters een rol. Kooij heeft een verleden in de uitvaartzorg, Poel speelt toneel en is communicatieadviseur, Van den Berg heeft feeling voor het organiseren van evenementen en sociale media. Zodoende keert het ‘levenseinde’, met name op een waardige manier, terug in de activiteiten van Triple C. “Het eind van het leven bespreekbaar maken, dat vinden we belangrijk”, aldus Poel. Dat is ook de achtergrond voor ‘Hart voor de Zorg’ komend voorjaar, georganiseerd door Triple C. Afgelopen jaar was ‘Valentijntje voor de Zorg’ de eerste activiteit die de stichting organiseerde, met medewerking van Monuta, VPTZ, Minters en hospice De Margriet.

Je hebt wel wat capaciteiten nodig om een Dickens Festijn van de grond te tillen. En tijd. Poel stak de afgelopen twee maanden al gauw drie werkdagen per week in de organisatie. Mogelijk dat dat het verschil maakte, want ook eerder waren er al pogingen om iets te doen met de pittoreske straten van Schiedam en de sfeer van Dickens. Ze zijn gemaakt voor elkaar, zo constateerden velen al eerder. En met de groeiende populariteit van Dickens in Deventer voor ogen, lag een Schiedamse versie voor de hand.

Poel ziet een paar succesfactoren die maakten dat Dickens en Schiedam samen dit jaar wel goed uit de voeten konden. “We hadden tien koren, die nemen mensen mee. Er was veel werk gemaakt van de publiciteit, winkeliers en ondernemers in de binnenstad zijn door ons afgelopen om hen als sponsors/adverteerders aan te trekken.” Dat resulteerde in 28 kortingsbonnen voor Schiedamse winkels of activiteiten, die aan alle bezoekers bij het begin van de route door de stad werden uitgedeeld.

Dat begin was bij molen De Drie Koornbloemen, op de Vellevest. Van daar ging het via de Vlaardingerstraat, waar Kooij een café uitbaat, naar de Dam. De beschutting, letterlijk en figuurlijk, van die straat maakte volgens Poel ook een verschil met een eerder evenement, dat kampte met wind en kou op de Lange Haven.

En er was natuurlijk het schouwspel, het toneel. De enige kracht die voor en tijdens het festival betaald werd was de regisseur, …. Hij is al langer betrokken bij het Dickensevenement in Gouda, maar schreef voor de gelegenheid, de Schiedamse achtergrond, zes sketches, onder meer over Piet Paaltjens en de jenever. Triple C slaagde erin in totaal zo’n zestig toneelspelers te motiveren – Poel kende veel ervan persoonlijk al langer – mee te doen. Geen hele verenigingen, niet alleen mensen met ervaring, maar gewoon Schiedammers die zich wel wilden onderdompelen in de wereld van Dickens. Zij speelden scènes in de beste traditie van Scrooge. In Shop op de Hoogstraat konden ze vier keer terecht om te oefenen, de kinderen nog eens extra apart op een woensdagmiddag. De kleding werd gemaakt door een groep naaisters. “Daar hebben we echt in geïnvesteerd. Het hoeft niet duur te zijn om kleding te maken, maar je moet er wel aandacht voor hebben.”

Die kostuums zijn er nu al, als gedacht wordt aan een nieuwe editie van het Dickens Festijn in 2020. “In februari al gaat het eerste groepje al weer beginnen aan de organisatie.” Editie 2020 moet groter worden dan de afgelopen versie. Misschien nog niet zozeer in de ogen van Poel en consorten, maar wel als het aan andere partijen in de stad ligt. “We worden nu aan alle kanten gevraagd om mee te doen, om mee te mogen doen.” De ondernemers in de Hoogstraat zien een uitbreiding naar die straat zeer zitten – ‘terwijl we juist voor de Dam gekozen hebben met het idee dat de mensen van daaruit toch wel uit zouden zwermen naar de Hoogstraat’, zoals ook gebeurde –, de gemeente Schiedam wil meedenken.

Dat is wat succes doet, weet Poel. Zij verheugt zich vooral op allerlei combinatiemogelijkheden. “Nu was er direct na Kerst een Christmas Carol van Eccola in het theater. We hoorden daar pas kort voor het Dickens Festijn van, dus zijn nu niet verder gekomen als dat de toneelspelers, verkleed in hun toneelkleding, op de Dam en Vlaardingerstraat hebben kunnen flyeren voor hun avond in het theater. Maar daar is natuurlijk veel meer samen mogelijk.” En wat te denken van de ouderencentra, waar Triple C komend jaar ook langs wil gaan, om Dickens te spelen, bijvoorbeeld tijdens ‘open repetities’.

Zo smaakt het eerste Dickens Festijn naar meer. Dat krijg je als een evenement door velen bezocht en gewaardeerd wordt – de horeca-ondernemers waren er bijvoorbeeld zeer over te spreken dat alleen zij alcohol verkochten en zo ook van de toeloop profiteerden -, er geen onvertogen woord valt – ‘geen vuil op straat bijvoorbeeld’. Van de week was Poel nog druk met de kleurplaten, die tot gisteren bij de bibliotheek – waar ook zeker duizend, maar misschien wel twee- mensen over de vloer kwamen – konden worden ingeleverd, en waarvan uit de tientallen inzendingen nog een winnaar zal worden gekozen. Belangrijk: binnenkort de fondsen en sponsors weer polsen. Want de eerste vijftig aanmeldingen van figuranten en acteurs, aldus Poel, zijn al weer binnen voor een nieuw Dickens Festijn.Gerelateerd